Geen AU-top in Malawi na ruzie over Bashir

Malawi zal de top van de Afrikaanse Unie volgende maand niet organiseren vanwege onenigheid over de komst van de Soedanese president Omar al-Bashir. Malawi heeft laten weten dat het Bashir, die door het Internationaal Strafhof wordt gezocht wegens oorlogsmisdaden, zal arresteren. Maar de Afrikaanse Unie heeft er bij Malawi op aangedrongen Bashir welkom te heten en zegt dat de top desnoods zal worden verplaatst naar het hoofdkantoor van de Unie in Ethiopië.

„Net zoals Malawi verplichtingen heeft jegens de Afrikaanse Unie, heeft het ook andere verplichtingen”, zei de vice-president van Malawi, Khumbo Kachali, vrijdag. Vorige maand had president Joyce Banda gezegd dat de komst van Bashir niet goed zou vallen bij de internationale donors van Malawi.

Bashir wordt door het Strafhof beschuldigd van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden wegens het optreden van regeringstroepen in de regio Darfur. Desondanks heeft hij zonder problemen verscheidene Afrikaanse en Aziatische landen kunnen bezoeken.

De Afrikaanse Unie weigert het arrestatiebevel uit te voeren, omdat het „Afrikaanse solidariteit ondermijnt”. Ook vindt de Afrikaanse Unie dat met het arrestatiebevel de soevereiniteit van Soedan in het geding komt. Banda volgde in april Bingu wa Mutharika op als president toen deze overleed na een hartaanval. Tijdens het bewind van Mutharika kon Bashir het land bezoeken zonder te worden gearresteerd. Banda heeft veel energie gestopt in het verbeteren van de relaties met buitenlandse donoren. Zo heeft ze vorige maand de munt gedevalueerd. Ook de relaties met oud-kolonisator Londen zijn verbeterd sinds Banda president is geworden. (AFP, AP)