Gay Pride Kroatië verloopt zonder incidenten - EU-test geslaagd

Dankzij zware beveiliging hebben zich geen incidenten voorgedaan tijdens de Gay Pride in Kroatië vandaag, waaraan zo’n vijfhonderd mensen aan deelnamen, zo meldt persbureau AFP. Europa hield het verloop van de parade nauwlettend in de gaten.

Twee politiemannen arresteren een rechtse tegendemonstrant die de Gay Pride in Kraotië wilden verstoren. Dankzij de inzet van een politiemacht van negenhonderd man verliep de parade zonder incidenten. Foto Reuters / Antonio Bronic

Dankzij zware beveiliging hebben zich geen incidenten voorgedaan tijdens de Gay Pride in Kroatië vandaag, waaraan zo’n vijfhonderd mensen aan deelnamen, zo meldt persbureau AFP. Europa hield het verloop van de parade nauwlettend in de gaten.

De parade stond onder zware politie beveiliging vanwege het geweld tijdens de parade vorig jaar. Toen bekogelden duizenden tegendemonstranten zo’n tweehonderd deelnemers met flessen, stenen en vuurwerk. Daarbij vielen tien gewonden.

Test voor toetreding tot de Europese Unie

Het evenement werd gezien als een test voor de mensenrechtensituatie in Kroatië, dat in juli 2013 zal toetreden tot de Europese Unie. Brussel had aangegeven het verloop vandaag scherp in de gaten te houden. De EU is op dit moment bezig met een voortgangsrapport over Kroatië. Op basis van dit rapport, dat in oktober uitkomt, zullen veel landen hun oordeel vellen over toetreding van Kroatië tot de Unie, schreef redacteur Chris Hensen in NRC Handelsblad:

” Alle lidstaten moeten dat verdrag hebben geratificeerd voordat Kroatië kan toetreden, volgens planning op 1 juli 2013. Het homobeleid zal in die voortgangsrapportage een prominente plaats innemen. Anonieme Europese diplomaten hebben in Kroatische media gewaarschuwd dat sommige lidstaten, waaronder Nederland, de ratificatie zullen vertragen als het opnieuw tot gewelddadigheden komt.”

Politiemacht van negenhonderd man voorkwam geweld

Vijf Kroatische ministers en Westerse diplomaten liepen mee tijdens de stoet om steun te betuigen. Hoewel er vijfhonderd deelnemers waren, was er een politiemacht van negenhonderd man ingezet. Die hebben voorkomen dat zo’n tweehonderd tegendemonstranten de optocht konden verstoren, meldt AFP. Van tevoren hadden Kroatische oorlogsveteranen en nationalisten al gedreigd met geweld; ze noemden de optocht een “schandelijke provocatie voor zieke mensen”.

De eerste Gay Pride in Kroatië vond plaats in 2002. Ook die parade werd verstoord door geweld. Kroatië is een traditioneel land. Politici hebben zich openlijk tegen de homoparade uitgesproken en ook de Katholieke Kerk, die een grote invloed heeft in het Kroatië, heeft homoseksualiteit publiekelijk een “handicap” en “pervers” genoemd. In 2003 kregen homoseksuelen dezelfde rechten als heteroseksuelen.

    • Mirjam Remie