Gaaien gluren bij de buren

None

Californische gaaien gluren graag bij de buren. Dat merkten onderzoekers toen ze de Amerikaanse vogels naast elkaar zetten in grote volières met houten wanden – én met kijkgaten.

Waar kijkt een gaai dan het meeste naar? Niet naar een leeg hok naast hem. Liever bekijkt hij een andere gaai in een ander hok. Maar het allerliefst kijkt hij naar een plek in dat hok waar die andere gaai wat voedsel zou kunnen verstoppen.

Dat vindt de glurende gaai het boeiendst. Want zo kan hij die ander stiekem betrappen wanneer die zijn kostbare eten verstopt – en later de voorraad plunderen .

Gaaien horen bij de kraaien. Alle kraaiachtigen zijn slim. Ook zonder kijkgaten houden ze elkaar in de gaten. Ze verstoppen niet allemaal zo vaak voedsel. Maar ze houden het wel verborgen voor anderen. Gluur maar bij onze zwarte kraaien op een weiland, of de kauwen in de straat.

Als er één een extra lekker hapje ziet, houdt hij dat graag voor zichzelf. Hij vliegt er niet wild op af, geeft geen verheugde schreeuw - en gaat er niet meteen feestelijk op in zitten hakken Nee, hij is wel wijzer. Liever stapt hij er op een goed moment onopvallend mee weg.

Dat lukt lang niet altijd. Want kraaien weten van elkaar dat ze de boel bedonderen en gráág geheimen hebben. Daarom kijken ze zo goed naar elkaar. En de Californische gaaien hebben nu dus laten zien dat ze zelfs voorspellen wat de ander zal gaan doen.

Knap. De onderzoekers denken dat juist al dat gluren de kraaien en gaaien zo intelligent heeft gemaakt. Ze wilden iets te weten komen. Nee, niet voor iets nobels als Waarheid of Wetenschap, maar voor diefstal en bedrog. (Animal Behaviour, mei 2012.)

Nu we het er toch over hebben, sommige wetenschappers denken hetzelfde van mensen, die ooit ook steeds slimmer werden. Dingen geheim houden en goed liegen over je bedoelingen valt nog niet mee, probeer het maar eens.

Frans van der Helm

    • Frans van der Helm