Fluitspelen zonder armen

Fotografe Cindy Heijnen reist door Nederland op zoek naar kleine en grote winnaars en het belang van winnen.

12-jarige Glenn Nugteren won de Cappies Award 2011. Cappies Award is een tv-talentenprogramma voor kinderen die zich niet door hun lichamelijke handicap laten tegenhouden. Hij werd ambassadeur van het NSGK (de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind).

„Mijn muziekleraar had een filmpje op YouTube gezet waarin ik de Magic Flute bespeel, een fluit waarmee je het geluid van andere instrumenten kunt nadoen. Medewerkers van de TROS hebben dat gezien en vroegen of ik wilde deelnemen aan de voorrondes voor de Cappies Award. Ik werd zonder armen geboren en heb kortere spieren waardoor ik niet kan lopen. Door te zuigen verander ik op de Magic Flute van instrument, door te blazen speel ik hoge, lage, luide en zachte tonen. Uit de voorronden werden vijf finalisten gekozen die hun talent mochten tonen in het tv-programma. Dat was spannend, je weet niet hoeveel mensen zullen kijken. Als kinderambassadeur van het NSGK bezoek ik onder andere speeltuinen. We kijken of kinderen in een rolstoel er kunnen spelen. Na het programma werd ik vaak aangesproken, best leuk. Ik praat graag met mensen over de award en wat mijn dromen zijn. Het leukste aan de prijs vind ik de interviews, zoals in Tijd voor MAX. Ik mocht uitleggen hoe het is om met een beperking te leven. Anderen snappen niet dat je mee wilt voetballen, maar niet achter de bal aan kunt als iedereen wegrent of waarom ik ‘zitvoetbal’ heb uitgevonden.”

    • Glenn Nugteren