Eurogroep bespreekt situatie Spanje - ‘nog geen verzoek om steun’

Jonge Spanjaarden demonstreerden deze week in Madrid tegen de slechte economische situatie in hun land. Zo'n één op de twee Spaanse jongeren zit zonder werk. Foto AFP / Jorge Guerrero

De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden voeren later vanmiddag telefonisch overleg over de situatie rond Spanje, dat mogelijk op korte termijn financiële steun van Europa moet aanvragen. De verwachting is echter niet dat zo’n verzoek dit weekend al zal komen.

Bronnen van persbureau AFP zeggen dat het telefonisch overleg tussen de landen van de eurogroep vanmiddag om vier uur begint. De woordvoerder van de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die de voorzitter is van de eurogroep, zegt dat het overleg bedoeld is ter voorbereiding op een eventueel verzoek om hulp door Spanje. Hij benadrukte dat de Spaanse regering nog niet om financiële steun heeft gevraagd, maar “dat we voorbereid willen zijn voor als dat wel gebeurt”.

Het Internationaal Monetair Fonds maakte gisteravond bekend dat de Spaanse banken minimaal veertig miljard euro nodig hebben om weer voldoende kapitaalkrachtig te worden. De Spaanse bankensector zucht al lange tijd onder slechte vastgoedleningen. Vorige week vroeg de spaarbank Bankia de Spaanse regering al om negentien miljard euro aan steun.

‘Beslissing over noodhulp rond 21 juni’

EU-diplomaten zeiden gisteren tegen persbureau Reuters dat Spanje mogelijk dit weekend al noodhulp aanvraagt, maar dat bericht werd door de Spaanse regering direct ontkend en ook vandaag weer tegengesproken. De regering wil pas beslissen over noodhulp als naast het rapport van het IMF ook de rapporten van twee onafhankelijke door Spanje ingehuurde accountantsbureaus zijn ontvangen. Die van de accountantsbureaus worden 21 juni verwacht.

Eventuele Europese hulp aan Spanje, die wordt betaald uit het tijdelijke Europese noodfonds EFSF, verschilt in belangrijke mate van de eerdere hulpoperaties voor Griekenland, Portugal en Ierland. Spanje heeft namelijk alleen geld nodig voor zijn banken, en kan zijn overheidsuitgaven nog gewoon financieren. De andere landen hadden hulp nodig voor hun overheidsuitgaven.

    • Pim van den Dool