Dr. Zeepaards doolhof

Illustratie Stella Smienk

de proefjesfabriek

Kan een aardappel de weg door een doolhof vinden? Doe dit proefje en je weet het.

Wat heb je nodig?

- Een aardappel die een beetje uitloopt, een schoenendoos, schaar, plakband, een bloempot met aarde en twee stukken karton zo groot als de korte zijde van de doos.

Wat moet je doen?

- Knip in beide stukken karton een rond gat: liever niet precies middenin! Als je een drinkglas omcirkelt, heb je de goede maat.

- Zet de twee stukken rechtop in de schoenendoos, zodat de doos in drie ‘kamers’ verdeeld wordt. Zorg dat de gaten niet recht achter elkaar staan.

- Maak ook in één van de korte wanden van de doos een gat. Kijk, een doolhof.

- Doe een aardappel in een potje met wat vochtige aarde, de uitloper van de aardappel bovenin.

- Zet het potje aan de kant van de doos die het verst van het gat is.

- Doe de doos dicht en zet hem op een zonnige plek, met het gat bij het raam.

-Wacht een paar dagen. Vindt de aardappel de weg naar buiten?

Hoe kan dat?

Een aardappelspruit die groeit, wordt een stengeltje. In die stengel zitten stoffen die op licht reageren. Staat één kant van de stengel in het licht en de andere in de schaduw, dan merkt de plant dat dus. Hij stuurt dan een hormoon (weer een ander stofje) naar de donkere kant van de stengel. Dat hormoon heet ‘auxine’. Auxine laat de stengel groeien. En omdat er aan de schaduwkant meer auxine is. groeit die kant van de stengel harder dan de kant die in het licht zit. De stengel groeit daardoor krom, naar het licht toe. Zo slingert hij zich al groeiend een weg naar buiten.

    • Hester van Santen