directeur Carel Callenbach

Ingrepro verbouwt in Borculo algen. Algen kunnen bijdragen aan een totaal nieuw soort samenleving, zegt directeur Carel Callenbach.

borculo ingrepro algen teelt foto rien zilvold

De algenvlokken hebben een pittige groentesmaak. Ideaal voor de risotto, met een flinke hand Parmezaanse kaas. En gezond ook. Het algenplantje zet CO2, stikstof en fosfaten om in eiwitten en vetverbindingen. Dat levert producten op die vol zitten met mineralen, vitaminen, spoorelementen en Omega 3 olie (visolie). Carel Callenbach, directeur van Ingrepro in de Achterhoek, maakt er voedsel van voor mensen en dieren. Maar ook bioplastics en waterzuiveringsinstallaties.

In het laboratorium achter de algenvijvers van het bedrijf laat Callenbach het principe zien van de waterzuivering: de algen nemen de kwalijke stoffen op, worden vervolgens opgenomen door balletjes die uit het systeem gehaald worden. Wat overblijft, is zuiver drinkwater.

Perfect voor ‘urban farming’, voor de zelfvoorzienende stad van de toekomst, denkt Callenbach. Hij is een man van grootse vergezichten. „Sinds de Romeinen is er eigenlijk nooit wat veranderd. We besturen en bouwen nog steeds op dezelfde manier, alleen efficiënter.” Dat moet anders, want de grenzen zijn bereikt. Steden moeten ontworpen worden als één lichaam, met één grote kringloop. „Niet omdat het efficiënter is, maar omdat het eenvoudig niet anders meer kan.” De rioolbuis moet worden geïntegreerd, stelt Callenbach.

Ingrepro produceert jaarlijks 30.000 kilo algenproducten. In twee grote vijvers worden de microalgen, die niet veel groter zijn dan rode bloedlichaampjes, rond gepompt. Ze verdubbelen zich in iets meer dan een halve dag. Na een paar dagen worden ze ‘geoogst’. In grote centrifuges worden de algenplantjes gescheiden van het water. Daarna begint de verwerking tot honden- of paardenbrokken, plantvoeding of een van de andere producten.

De omzet van Ingrepro is ongeveer 1,5 miljoen euro per jaar. Het rendement is ruim 6 procent. De winst gaat meteen weer het bedrijf in. Er werken negen man, onder wie enkele specialisten. Callenbach werkt met zijn bedrijf aan een nieuwe samenleving, die anders moet gaan denken. „De alg is niet het doel, maar de afnemer is het doel.”

    • Renée Postma