De Oranje kroegentocht: Café Confetti

Nieuwe hd-beamers zijn aangeschaft, de kroeg is versierd en voor de deur ligt kunstgras. Uitbater Joost Cantes van café Confetti in Apeldoorn – ‘de gezelligheid van een bruin café en de allure van een Grand Café’ – is zes weken bezig geweest om ervoor te zorgen dat het EK een “gezellig feestje” wordt.

Terwijl het Nederlands elftal in Charkov zich voorbereidt op de eerste wedstrijd van het EK, worden in de Hollandse kroegen de grote schermen alvast opgehangen. Nrc.nl duikt rondom de wedstrijden van Oranje de horeca in voor een voor- en nabeschouwing.

Nieuwe hd-beamers zijn aangeschaft, de kroeg is versierd en voor de deur ligt kunstgras. Uitbater Joost Cantes van café Confetti in Apeldoorn – ‘de gezelligheid van een bruin café en de allure van een Grand Café’ – is zes weken bezig geweest om ervoor te zorgen dat het EK een “gezellig feestje” wordt.

“Eigenlijk doen we dit bij ieder groot toernooi. Aan de ene kant om nieuwe klanten te trekken, aan de andere kant om onze bestaande klantenkring een leuke avond te bieden: ze willen allemaal gezellig voetbal kijken.”

Cafe Confetti in Apeldoorn. Vanavond een gratis oranjeshirt bij bestellingen van 25 euro of meer.Cafe Confetti in Apeldoorn. Vanavond een gratis oranjeshirt bij bestellingen van 25 euro of meer.

En daarmee is Joost niet de enige horecabaas die uitpakt. Honderden kroegen in Nederland zijn de afgelopen weken omgetoverd tot oranjecafés, al dan niet gebruikmakend van oranje bouwzeil, en duizenden Nederlanders zullen de wedstrijden van Oranje buiten de deur gaan kijken. Joost hoopt dat er vanavond zo’n driehonderd man in Confetti zitten te kijken. En hij gokt op een 2-1 overwinning tegen Denemarken.

“Het zal niet makkelijk worden, maar het belangrijkste is dat het eerste doelpunt valt. Dan is alle spanning, zowel in de kroeg als in de rest van Nederland er af.”

Risico’s uitsluiten met zanger

Dan moet uiteraard de drank rijkelijk gaan vloeien. Hoewel dat wel van de prestatie van het Nederlands elftal zal afhangen. Naar gelang van de stand zal de tapkraan verder open- of dichtgaan. Toch probeert Joost het risico van een verloren zaterdagavond, door verlies van Oranje, uit te sluiten. Zo komt komt de Apeldoornse zanger Tom van Zevenbergen, die ooit een lokale WK-hit scoorde met We willen voetbal zien, een paar keer optreden. Joost:

“Na het laatste fluitsignaal moet je er voor zorgen dat de mensen blijven. Tom gaat er meteen een gezellig feestje van proberen te maken met zijn Nederlandstalige repertoire. Maar dan moet Nederland wel winnen, anders wordt het lastig.”

Want wat als Nederland niet wint? Dan vormt Frank Boeijen het juiste antwoord, aldus zanger Tom. Hij zingt het nooit, maar als Denemarken vanavond van Nederland weet te winnen dat zal hij Zeg me dat het niet zo is inzetten. Tom:

“Even slikken, diep ademhalen en daarna gewoon weer verder. Want waar hebben we het eigenlijk over? Het is maar voetbal en het is pas de eerste wedstrijd. En eigenlijk ben ik ook helemaal niet zo’n voetbalman.”

Profiteren van de gekte die er heerst

Geen voetbalman? En hoe zat het dan met de EK-hit We willen voetbal zien?

“Ja, dat was gewoon werk. Het was heel slecht, maar het nummer deed het aardig bij de regionale omroep, TV Oranje en dat soort kanalen. Je profiteert een beetje van de gekte die er heerst.”

De wereld van de voetbal is namelijk helemaal niet de wereld van zanger Tom. Maar elke twee jaar doet hij toch iets met het toernooi. Het hoort bij zijn werk. Naar eigen zeggen heeft hij dit jaar zelfs zijn “slechtste plaatje” ooit opgenomen.

“Ken je dat groepje van Gordon? L.A. The Voices? Samen met enkele andere zangers uit Apeldoorn hebben we met een vette knipoog een single opgenomen met de groep EK The Voices. Het is echt vreselijk, maar de clip wordt wel goed bekeken en de boekingen stromen binnen. En eerlijk is eerlijk, het refrein is wel weer lekker, hoewel het “Oranje tralala” eigenlijk niet kan. Ik heb het met het schaamrood op de kaken ingezongen.”

Hoopt hij dan toch dat Oranje vanavond verliest zodat hij dat mooie nummer van Frank Boeijen kan zingen?

“Haha, nee, tot dat soort uitspraken laat ik me niet verleiden. Dat nummer zing ik dan wel thuis. We gaan gewoon winnen van die Denen. En laten we eerlijk zijn, dit is gewoon werk. Ik heb een kleine carriere en kan leven van mijn muziek. Als Nederland een ronde verder gaat is het ook goed voor mij, want dan mag Van Zevenbergen weer een liedje komen zingen.”

Morgen in de nabeschouwing:

  • Hoe was de avond in café Confetti en het optreden van Tom na de wedstrijd van Nederland?
  • En deed het Woerdense café Balzicht, de kroeg die gisteren tot beste Oranjecafé werd gekozen, haar naam eer aan?
  • Wat maakt een Oranjecafé eigenlijk een goed Oranjecafé?
    • Lex Boon