De leukste en beste wetenschapslinks van de afgelopen week

Elke weekend verzamelt de wetenschapsredactie de leukste wetenschapsblogs, onderzoeken en interviews van de afgelopen week die u niet mogen ontgaan. Tot voor kort hadden Japanners maar één woord, Ao, voor blauw en groen. Pas in de afgelopen eeuw ontstond er een woord om blad van lucht en zee van bos te onderscheiden. Verrassend genoeg zijn

"Regenbogen hebben naden." De kleuren die wij benoemen zijn niet zomaar willekeurige stukjes uit het kleurenspectrum, schrijft Aatish Bhatia deze week.

Elke weekend verzamelt de wetenschapsredactie de leukste wetenschapsblogs, onderzoeken en interviews van de afgelopen week die u niet mogen ontgaan.

  • Tot voor kort hadden Japanners maar één woord, Ao, voor blauw en groen. Pas in de afgelopen eeuw ontstond er een woord om blad van lucht en zee van bos te onderscheiden. Verrassend genoeg zijn de Japanners daarin niet uniek. De volgorde waarin talen woorden voor kleur verkrijgen verloopt middels een universeel patroon. Eerst is er alleen licht-donker, daarna koud-warm, gevolgd door rood, geel en als laatste blauw en groen. Wat zegt dat over onze kleurbeleving? Lees over de evolutie van taal en kleur in deze mooie synthese van jarenlang kleurenonderzoek, door Aatish Bhatia.
  • Kent u de film The Matrix nog? Waar mensen gebruikt werden als batterijen? Dat kunnen chemici aan de Clarkson University in New York nu ook met slakken (en kreeften). Het doel is echter niet om een nieuwe ‘groene’ energiebron te ontwikkelen, maar om technologie te ontwikkelen die bijvoorbeeld batterijen voor pacemakers onnodig maken.
  • Eerst raakt een oom raakt verward en vergeetachtig. Daarna een tante, en nog een oom. Dan een neef, een nicht. Alzheimer. Krijg jij het ook? Dit is het verhaal van de familie van Gary Reiswig. De familie besloot mee te werken aan een onderzoek naar de genetische oorzaken van Alzheimer. Op een dag ziet Gary een bericht over de uitkomsten van het onderzoek in de krant. Hij vraagt het oorspronkelijke onderzoek op. Daar, dat is zijn stamboom. Is zijn diamantje zwart, of wit? Een indrukwekkend profiel van een verscheurde familie en een vreselijke ziekte, in de New York Times.
  • Waarom is de tunnel van de Large Hadron Collider eigenlijk zo lang? It’s Newton, stupid!, legt natuurkundige Jon Butterworth haarfijn uit.
  • Brulkikkers zijn notoire indringers van andermans habitat. Vanuit Noord-Amerika verspreidden zij zich naar Zuid-Amerika, Europa en Afrika. Daar brengen zij andere kikkers in de verdrukking door zich voedsel en fysieke ruimte toe te eigenen, maar kennelijk ook door ‘akoestische ruimte’ in te nemen. Wanneer brulkikkers in het bijzijn van boomkikkers hun brul laten horen (luister mee), verandert de paringsroep van laatstgenoemde significant in een poging boven dat gebrul uit te komen.

Foto door Anurag Murali

    • Hans Klis en Lucas Brouwers