De Deense angst voor Van Persie is groter dan onze defensieve zorgen zijn

Robin van Persie en Ibrahim Afellay: de tandem die voor het grote gevaar moet gaan zorgen. Foto Reuters / Paul Vreeker

Zijn de Denen zich eigenlijk wel bewust van de defensieve zorgen rondom Oranje? Afgaande op de Deense media vanochtend lijkt de angst voor onze klasse in de aanval hun blik op de gaten in onze achterste linie te vertroebelen. Maar: Denemarken houdt altijd vast aan het sprookje van ’92.

Jyllands Posten klampt zich direct vast aan het vermeende campingelftal van dat EK in Zweden, precies twintig jaar geleden. Het grootste dagblad van het land heeft helden van toen gevraagd wat de hoop is voor het treffen met Oranje vanavond om 18.00 uur in Charkov.

“We vliegen er voortijdig uit. Duitsland gaat zeker door en ik hoop Denemarken ook. Maar het zal gaan tussen Nederland en Portugal. En dan vind ik Oranje de betere toernooiploeg.” – Peter Smeichel.

“Als we nou een puntje pakken van Nederland hebben we een goede kans om door te gaan. Maar het gaat niet alleen om de pot tegen Oranje. Wij gaan daarna namelijk Portugal verslaan en ik zie een goede kans om ook van Duitsland een punt af te snoepen. Die hebben dan al gewonnen van de Hollanders en de Portugezen.” – Kim Vilfort, de maker van de 2-0 in de finale van Euro ’92.

De dodelijke Nederlanders

De angst zit er vreemd genoeg behoorlijk in bij de Deense kranten. Zijn ze vergeten dat de 2-0 op het WK in Zuid-Afrika namens Nederland maar heel moeizaam tot stand kwam en dat zij zelf overtuigend eerste werden in hun kwalificatiepoule? Daarin werd Portugal nog tweemaal verslagen ook.

Politiken wendt zich tot de Deense verdediger Daniel Agger (Liverpool). Die zegt “ogen in het achterhoofd” nodig te hebben om Robin van Persie te stoppen.

“Zo gaat dat met topaanvallers. Je moet altijd alert zijn, het is zo belangrijk geen stap te laat te zijn. Maar het is niet alleen míjn taak om Nederland van het scoren af te houden. Het hele team zal druk moeten zetten om te trachten Oranje te decimeren.”

De Dodelijke Nederlanders: Berlingske vat de grootste zorg voor de Denen samen.De Dodelijke Nederlanders: Berlingske vat de grootste zorg voor de Denen samen.

De Deense versie van het AD wijdt een heel artikel aan ‘De Dodelijke Nederlanders’. Drie deskundigen worden opgetrommeld om het Oranjegevaar te analyseren. Opvallend ook dat deze Berlingske een stuk wijdt aan de “eenlingen” en “kleine groepjes” die samen de Deense nationale elf vormen. Voorzichtig worden vraagtekens gezet bij het eenheidsgevoel.

‘Met alle respect: de grote namen spelen niet achterin’

De op een na grootste zender van Denemarken, TV2, is wakker. Het laat Dennis Rommedahl in al zijn wijsheid de vinger op de zere plek leggen en besteedt als een van de weinige Deense media aandacht aan het probleem-Mathijsen.

“Hun laatste linie is voor de Nederlanders op z’n minst ontmoedigend te noemen. Daar kunnen we ze pijn doen. Met alle respect voor hen, maar de grote namen staan voorin.”

Tenslotte heeft de publieke omroep DK oog voor de eigen defensieve zorgen nadat de opkomende verdediger Niki Zimling gisteren geblesseerd moest afhaken. Hij mist de wedstrijd tegen Oranje waarschijnlijk.

    • Jules Seegers