Brieven

Berengal

In het artikel ‘De verborgen berenindustrie’ (Wetenschapsbijlage 2 juni) over de misstanden bij berenhouderijen in China staat dat berengal in de Chinese traditionele geneeskunde wordt gebruikt voor behandeling van allerlei kwalen. Ook in de westerse geneeskunde wordt een bestanddeel van berengal – ursodeoxycholzuur – gebruikt. Niet als cholesterolverlager of niersteenvergruizer zoals in het artikel staat, maar voor de behandeling van leverziekten en met name voor een zeldzame leverziekte, primair biliaire cirrose, en de leverziekte die voorkomt bij kinderen met de taaislijmziekte, cystische fibrose. Ursodeoxycholzuur (oorspronkelijk uit berengal) en chenodeoxycholzuur (oorspronkelijk uit rundergal) zijn overigens nooit gebruikt voor niersteenvergruizing maar voor het oplossen van galstenen. Dit is niet effectief gebleken en deze therapie is inmiddels verlaten. Galzuren staan momenteel volop in de wetenschappelijke belangstelling als mogelijke middelen bij de behandeling van de vetlever zoals die voorkomt bij mensen met obesitas en diabetes. Hier zien we dus een brug van de traditionele Chinese geneeskunde naar ziekten die het gevolg zijn van onze westerse levensstijl. Gelukkig kunnen de galzuren synthetisch gemaakt worden en hebben we geen beren meer nodig maar we zijn wel schatplichtig aan de traditionele Chinese geneeskunde!

Peter Jansen, hoogleraar Leverziekten

AMC, Amsterdam

Legovogel

Beste dokter Zeepaard, ik vind de legovogels die in de krant stonden (‘Bouw je eigen vogel’, De Kleine Wetenschap, 26 mei) heel cool maar ik heb nog iets cools: legovogel is ook een palindroom! Je kunt het woord namelijk omdraaien en dan staat er weer legovogel!

Ingmar Wolf

Zeist

Correctie

In het artikel ‘Grillige wetenschap’ staat dat Linus Pauling twee keer de Nobelprijs voor Chemie heeft gewonnen. Dat is onjuist; in 1954 ontving hij de de Nobelprijs voor Chemie, in 1962 die voor de Vrede.

Redactie wetenschap

    • Ingmar Wolf
    • Peter Jansen