Bonje in de Bollenstreek

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is er bij – elke zaterdag.

None

Stront in de bestuurskamer. Het komt in de beste kringen voor. Harry Koorstra vertrok in onmin als topman bij PostNL, penningsmeesteres Carla Smits stapte boos op bij KPN en bij afvalconcern Van Gansewinkel traden twee bestuursleden terug na ruzie met hun private-equityeigenaar. Dat waren recente, vrij openlijke conflicten bij grote ondernemingen, die in sommige media werden uitgemeten.

Er zijn ook bedrijfsrellen die minder in het oog springen, maar niet minder juicy zijn. Neem het vertrek deze week van Piet de Vries.

Piet wie? Deze 60-jarige Katwijker werd onverwacht ontslagen als directeur van de Keukenhof. „Hij mag zich thuis oriënteren op de invulling van de rest van zijn leven”. lichtte het stichtingsbestuur van het bloemenpark toe.

Het Leidsch Dagblad vroeg flink door, maar kreeg er de vinger niet helemaal achter. „We hadden geen keus”, stelde de toezichthoudende voorzitter. „U zou deze beslissing ook hebben genomen.” Dat suggereert een harde misstand. Maar, verweerde De Vries zich, er was geen sprake van malversaties. „Geen diefstal, geen fraude en ik heb ook niet aan het personeel gezeten.”

Optisch valt De Vries weinig te verwijten. In de zeven jaar dat hij de baas in Lisse is, staat de Keukenhof steevast hoog in de top 10 toeristische attracties. In het afgelopen voorjaar kwamen er 876.000 bezoekers – ietsje minder dan vorig jaar, terwijl het nu kouder en natter was en de Floriade voor grote concurrentie zorgde.

Bij de opening van het seizoen verwoordde De Vries de lentestemming van zijn clientèle: „Ik wil eruit, naar buiten!” Hij is op zijn wenken bediend.

    • Philip de Witt Wijnen