Beroerde uitgangspositie na verlies morsig Oranje

Met een schrijnende 1-0 nederlaag tegen Denemarken heeft het Nederlands elftal zich een uiterst beroerde uitgangspositie verschaft voor het restant van dit EK. Een bij vlagen lusteloos en vermoeid acterend Oranje kon een sterke openingsfase geen vervolg geven nadat het de tegentreffer van Michael Krohn-Dehli had moeten incasseren.

Krohn-Dehli doet Oranje heel veel pijn:
http://youtu.be/W7s5NWaEgrE

De eerste fase van de wedstrijd was voor Oranje omdat het snel druk zette op de Denen en het tempo hoog hield. Het wachten was eigenlijk op een treffer van Nederland. De grootste kans kwam echter pas toen de mannen van Bert van Marwijk al een tijdje waren afgegleden naar een bedenkelijk niveau.

Robin van Persie kreeg de bal aangespeeld en stond vrij voor doel. De aanname was niet goed en de kans daarmee verprutst. Een schot van Arjen Robben belandde nog op de paal. Nederland stond toen al twintig minuten met 1-0 achter doordat Michael Krohn-Dehli met één schijnbeweging de complete Oranjedefensie te kijk had gezet en daarna ook Maarten Stekelenburg door de benen schoot.

Robben op de paal:
http://youtu.be/_D3X7pocca8

Na rust begon Nederland weer goed en was het \wachten op de gelijkmaker. Opnieuw Van Persie kreeg een goede steekpass van Wesley Sneijder niet onder controle waardoor opnieuw een goede mogelijkheid verloren ging. Aan mooie aanvallen geen gebrek.

Probleem voor het Nederlands Elftal was echter steeds dat mooie aanvallen niet goed werden afgerond. De Denen bleven er daarentegen gevaarlijk uitkomen want zodra de ploeg van Van Marwijk geen balbezit had, leek het apathisch. Met nog twintig minuten op de klok had Van Marwijk er genoeg van en bracht Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart voor de leeggestreden Ibrahim Afellay en Nigel de Jong.

Direct werd Huntelaar fantastisch vrijgezet door een splijtende pass van Sneijder. De spits wilde echter sierlijk afronden en stuitte op de Deense doelman Stephan Andersen. Van der Vaart kon ook niet dat stukje meer voetballend vermogen brengen en leed veel balverlies. De wissels leidden niet tot meer kansen, ook de late entree van Dirk Kuyt voor de zeer matige Gregory van der Wiel.

Pass Sneijder, misser Huntelaar:
http://youtu.be/3VZAD84FgwQ

In de laatste minuut was er nog sterk appel voor hands en de bal had inderdaad op de stip gelegd moeten worden door de Slowaakse scheidsrechter Damir Skomina. Hij liet dit echter na nadat Lars Jacobsen de bal tot twee keer toe met de arm bij Huntelaar weghaalde. “Een 100 procent penalty”, aldus Van Marwijk na afloop bij de NOS.

“We gingen forceren. Terwijl we eigenlijk hadden moeten zeggen: jongens het gaat goed, blijf zo spelen. Je voelt dat je zo’n wedstrijd kunt winnen. Maar nu hebben we het geduld niet bewaard. dat kun je ons vandaag kwalijk nemen.”

Aanvoerder Mark van Bommel wilde niets weten van ongeluk:

“Pech? Ik weet niet. Als je zoveel kansen krijgt… We creëren zelf grote mogelijkheden en dan is het eigenlijk raar dat we verliezen. Ik sta nog steeds sprakeloos want deze drie punten waren gewoon heel belangrijk.”

Net als in 1988 verliest Nederland dus de eerste wedstrijd van het Europees kampioenschap. De afloop van toen is bekend. Maar het Oranje van vanavond wekte niet de indruk bij machte of krachten te zijn om zowel Duitsland als Portugal te verslaan en een plaats in de kwartfinale te bemachtigen.