Bankrekening voor jonge varkentjes

None

Buitenkansje? Een rente van 4,4 procent op uw spaargeld. Vandaag overmaken, morgen loopt de teller al.

Wel minimaal 1.000 euro storten en het vijf jaar vastzetten, maar dan heb je ook wat. Waar? Bij de Bigbank.

Pardon?

De Bigbank, waar een kleine bank groot in kan zijn. Goed, het is niet zo’n gelukkig gekozen naam sinds de kredietcrisis leerde dat banken too big kunnen zijn, maar de Bigbank is niet zo. Niks groots aan, gewoon een lief klein internetbankje uit Estland.

En, oh ja, spaargelden vallen niet onder de paraplu van het Nederlandse depositogarantiestelsel. En de bank staat evenmin onder het toezicht van De Nederlandsche Bank.

Niet getreurd, de boevenvangers van Finantsinspektioon houden in de gaten of de Bigbank zich wel aan de regeltjes houdt. Bovendien kent Estland ook een depositogarantiestelsel dat de eerste ton spaargeld afdekt.

De Bigbank wordt geleid door een club jonge honden en heeft geen fysiek kantoor in Nederland. Ze heeft een vette balans waar-van een Nederlandse bank spontaan tien overnames zou gaan plegen.

Aantal klachten vorig jaar over de bank bij de toezichthouder: slechts negen. En toch, ze kan er misschien niets aan doen, maar de bank doet verdraaid veel denken aan die internetprijsvechter uit dat andere koude landje.

    • Jeroen Wester