Altijd nummer 9, 16, 20 of 23

Bert van Marwijk is een nuchter man. Bijgeloof is niet direct aan hem besteed. Maar als zijn spelers denken beter te gaan spelen door bepaalde rituelen te volgen, zal hij niet dwars gaan liggen. Bij Fortuna Sittard trainde hij ooit een speler die steevast als laatste van het team het veld wilde betreden. Toen een ploeggenoot eens iets was vergeten en terugwilde naar de kleedkamer, raakte de bijgelovige voetballer in paniek. Gelukkig mocht hij van Van Marwijk net zolang wachten totdat zijn collega weer terug was. Zo kon de voetballer toch als laatste het veld op.

Bij het bekendmaken van de rugnummers – Klaas-Jan Huntelaar speelt met 9, Robin van Persie met 16 – leek de bondscoach een inkijkje te geven in zijn basisopstelling. Maar dat was slechts schijn. Van Marwijk luisterde naar de voorkeuren van zijn spelers, liet Van Persies vrouw Bouchra weten via Twitter. „De verjaardag van onze zoon Shaqueel is op de zestiende. Bij Arsenal speelt Robin met rugnummer 10 en dat is weer de dag waarop onze dochter Dina jarig is. We moeten het allemaal een beetje in balans houden.”

De Oranjeselectie herbergt meer spelers die uit bijgeloof een vast rugnummer aanhouden. Rafael van der Vaart speelt zoals gewoonlijk met nummer 23. Co Adriaanse liet hem bij Ajax debuteren toen hij dat nummer op zijn shirt had. Sindsdien is het zijn geluksgetal. Ibrahim Afellay speelt met zijn vaste rugnummer 20. Daar schitterde hij mee bij PSV en mag hij nu ook dragen bij Barcelona.

Van Marwijk vindt dat hij op de hoogte moet zijn van de rituelen van de spelers. „Daar kun je veel uit halen”, zei hij eens „Als je dat als trainer weet, kun je ook voorkomen dat het uit de hand loopt.”

Jens Pauw

    • Jens Pauw