Alleen zulke koks in de Randstad? Nog wel, maar dat kan veranderen

Ik ben op uw krant geabonneerd omdat het:

1. een landelijke krant is

2. een krant van hoge kwaliteit is.

Maar langzamerhand begin ik aan mijn eerste reden te twijfelen, en dat werd versterkt door uw bijlage over ‘15 topkoks zonder fratsen’ (NRC Lux Restaurant Gids, 19 mei). Ik weet dat uw krant begonnen is in Amsterdam en Rotterdam, maar ik kan echt niet geloven dat er maar twee topkoks zonder fratsen te vinden zijn buiten de Randstad (8 in Amsterdam, 3 in Rotterdam, 1 in Utrecht, 1 in Den Haag, 1 in Nijmegen en 1 in Winterswijk). Had uw redactie maar een beperkte OV-kaart? Hebben zij geen interesse in de rest van Nederland?

Paul Kirschner,

Hoensbroek

Monique Snoeijen, eindredacteur van de bijlage, antwoordt: „Het was van meet af aan onze bedoeling een gids te maken met een landelijke dekking. Maar tijdens zijn zoektocht heeft Ronald Hoeben, die de restaurants selecteerde, moeten constateren dat het type restaurant dat hij zocht (zaken waarin wordt gestreefd naar een perfecte uitvoering van simpele gerechten) toch vooral te vinden is in de grote steden.”

Hoeben schrijft zelf: „Zulke restaurants vind je nog lang niet overal, vooralsnog alleen in sommige grote steden. Richard Meijer (restaurant Mevouw Meijer) probeerde zijn concept van een simpel Frans restaurant van hoge kwaliteit eerst in Zwijndrecht, maar pas toen hij naar Rotterdam verkaste, kwam de loop erin.”

De auteur heeft dus gezocht en stelt vast dat dit type restaurant vooralsnog geconcentreerd is in de Randstad. Wat natuurlijk niet betekent dat je daarbuiten niet goed kunt eten. Bovendien, reden genoeg om er over een jaar of wat eens op terug te komen.