Alle resultaten opgeteld, dan is dit de logische pool

Bijna de helft van de Nederlandse werknemers, 43 procent, doet mee aan een EK-pool op het werk, blijkt uit onderzoek van de NationaleVacaturebank.

Hoe zou de meest logische pool eruit zien? Met andere woorden: hoe zouden de uitslagen moeten luiden kijkend naar eerdere resultaten, vorm en thuisvoordeel? Infostrada Sports, gespecialiseerd in sportstatistieken, en analysebureau Hypercube genereerden de meest waarschijnlijke uitslagen per wedstrijd met een simulatiemodel.

Ze baseren zich daarbij op de krachtverhouding tussen de twee landen en op de historische EK- en WK-uitslagen bij een vergelijkbare krachtverhouding. Die onderlinge verschillen tussen de landen zijn berekend op basis van alle gespeelde interlands sinds 1980, vriendschappelijke wedstrijden uitgezonderd. Daarbij zijn recente wedstrijden van groter belang dan die van langer geleden.

De organiserende landen Polen en Oekraïne hebben een onmiskenbaar thuisvoordeel, de grootte daarvan is eveneens afgeleid van het verleden. Zo heeft Rusland op neutrale grond meer kans om te winnen dan Polen – 41 procent tegenover 33 procent –, maar is de meest waarschijnlijke uitslag dinsdag dankzij thuisvoordeel 1-1. Bekijk de voetbalpool van Infostrada en Hypercube voor de wedstrijden van komende week hieronder.