Acht burgerdoden aanval Ivoorkust - ‘daders afkomstig uit Liberia’

Bij de aanslag in het zuidwesten van Ivoorkust, die gisteren het leven kostte aan zeven VN-militairen, zijn ook minstens acht burgers omgekomen. Volgens Ivoorkust kwamen degenen die de aanslag pleegden uit buurland Liberia.

Archieffoto van een patrouille van VN-militairen uit Niger in de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan. Foto AP / Rebecca Blackwell

Bij een aanval in het zuidwesten van Ivoorkust, die gisteren het leven kostte aan zeven VN-militairen, zijn ook minstens acht burgers omgekomen. Volgens Ivoorkust kwamen degenen die de aanslag pleegden uit buurland Liberia.

De aanval, uitgevoerd door gewapende mannen, vond gistermiddag plaats in een aantal kleine dorpjes plaats in het grensgebied met Liberia. Volgens de Ivoriaanse minister van Defensie Paul Koffi Koffi zijn milities en huurlingen uit Liberia verantwoordelijk voor het geweld, meldt persbureau Reuters vanmiddag. Naast de VN-militairen en burgers zijn er volgens de minister ook één of twee Ivoriaanse soldaten bij de aanval gedood.

‘Voormalig strijders Gbagbo verantwoordelijk voor aanvallen’

Ivoorkust stelt dat het incident van gisteren het noodzakelijk maakt om het aantal patrouilles en preventieve militaire operaties in het grensgebied met Liberia op te voeren. De Ivorianen zeggen daarbij te willen samenwerken met Liberia. De regering van Liberia heeft nog niet op het incident gereageerd, maar volgens de Verenigde Naties zijn enkele duizenden Liberiaanse troepen zich sinds gistermiddag aan het hergroeperen in het grensgebied.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelde afgelopen week dat Liberiaanse huurlingen en Ivoriaanse strijders die vorig jaar voor de verdreven president Laurent Gbagbo vochten vanuit Liberia aanvallen op doelen in Ivoorkust proberen te plegen. Gbagbo werd vorig jaar door strijders van huidig president Ouattara afgezet met behulp van een internationale militaire interventie omdat hij weigerde zijn verkiezingsnederlaag te erkennen.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool