Zelfs in het bureaucratische Oekraïne: de Oranjecamping

De Oranjecamping is onlosmakelijk verbonden aan de oranjekoorts. De eerste gasten arriveerden gisteren.

Eerst naar het vliegveld van Brussel, overstappen op Frankfurt voor de vlucht naar Kiev en van daaruit met de trein naar Charkov. Voor Erik van Rijswijk en zijn zeven vrienden duurde het 23 uur voor hij zijn koffer bij de receptie van de Oranjecamping in Charkov kon neerzetten. „Ja, we hebben het wel over het Nederlands elftal. Daar moet je wat voor over hebben.”

De acht Hilvarenbekers slepen de koffers met het zweet op het voorhoofd over het gras heen, op weg naar de vier voor hun gereserveerde ‘Leeuwententen’; een eenvoudige oranje koepeltent met een leeuwenkop op de voorkant. De heren discussiëren hevig wie bij wie in de tent moet liggen. „Ik ga niet bij Teun hoor. Die snurkt.”

Voor de vijfde keer organiseren Jokko de Wit en Jeroen Toonen de Oranjecamping. Begonnen als een klein initiatief bij het EK 2004 in Portugal, maar sinds het EK van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk uitgegroeid tot een waar fenomeen. Met 30.000 Nederlanders in Bern en 100.000 in Basel kleurden de straten oranje en zat de camping overvol. De Oranjecamping is onlosmakelijk verbonden aan de oranjekoorts rondom grote voetbaltoernooien. De oranje-invasie trekt veel aandacht. Vandaag zendt een Oekraïense tv-zender live uit vanaf de camping.

Zelfs in het bureaucratische Oekraïne kreeg De Wit het voor elkaar een camping te organiseren. „Ik telde gisteren mijn stempels in mijn paspoort. Ik ben wel tien keer op en neergevlogen om alles te regelen. Het was allesbehalve makkelijk. We hebben tien trailers met materialen vanuit Nederland hier naar toe laten komen.”

Wat de doorslag gaf, was het Oranje-imago dat tot hoog in de EK-organisatie in Oekraïne was doorgedrongen. „De directeur van de organisatie hier was in Zuid-Afrika geweest en wist: die Oranjemenigte in je stad, dat is geweldig. Dat was onze mazzel”, aldus De Wit.

Het gebied is normaal gesproken een groot recreatiegebied. Het ligt als een schiereiland in de rivier, de Charkov. Dit weekend overnachten er 800 Nederlanders op de camping. Bij de wedstrijd tegen Duitsland woensdag verwacht de organisatie 1.200 mensen. De camping werd gisteravond feestelijk geopend met optredens in de feesttent. De Nederlandse ambassadeur en de burgemeester van Charkov waren daarbij aanwezig.

Naast de primitieve kleine tentjes, is het ook mogelijk om de tijd een stuk luxer door te brengen. Twee jongens uit Dordrecht geven een rondleiding: „Buiten hebben we een loungebank, binnen ligt een laminaatvloer in de tent en we slapen op gewone bedden.” En wat het campinggevoel definitief wegneemt, is de douchecabine en het toilet in de tent. „Zo hoef je in elk geval niet met een toiletrol over de camping.” Kosten: 1.200 euro voor vier dagen inclusief vlucht.

Er is veel contact tussen de bezoekers. De Dordrechters drinken bier met een groep uit Doetinchem, niet veel later schuiven twee blote basten uit Dongen aan. „Het gevoel is speciaal op zo’n camping, iedereen is heel open naar elkaar”, zegt Lars Reehorst, terwijl hij zich met een oranje handdoek om staat te scheren.

    • Tim de Wit