Zingend tegen eigen minister

Diplomaten, ze blijven bijzonder. Vinden ze zelf ook: een diplomaat is „niet te slim”, maar wel iemand die „stevig in zijn goedgepoetste schoenen staat”. En:

Een diplomaat is een meneer die in wel negen talenEen praatje houdt over het weer in hooggewelfde zalenEn die ook geen verjaardag van een dame zal vergetenMaar wel altijd hoe oud zij is en hoe haar minnaars heten.

Zo althans bezong het huiscabaret van het ministerie van Buitenlandse Zaken de eigen collega’s ooit. Bestemd voor binnen de muren van ‘BZ’. Tot gisteren. Want toen werd in de zeer Haagse boekhandel Van Stockum, op steenworpafstand van het ministerie, het boekje Apekool gepresenteerd. Het bevat een selectie van teksten van het sinds 1985 bestaande huiscabaret.

Een feest van herkenning voor de medewerkers en ex-medewerkers van het ministerie. Een bevestiging van wat ze altijd al dachten voor de buitenstaanders. En soms pijnlijk voor de ministers, de passanten op het departement. Of, zoals eens vol trots gezongen werd:

Regeringen, ministers, ze komen en gaanmaar onze ambtenarenclub blijft altijd bestaan.”

De minister en oud-ministers waren gisteren dan ook niet bij de presentatie. Nu ja, met uitzondering van één dan. Jozias van Aartsen, tegenwoordig burgemeester van Den Haag, die het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen. Maar hij komt in het boek dan ook niet voor.

Dat geldt niet voor Maxime Verhagen die in 2007 minister van Buitenlandse Zaken werd. Het cabaret zong toen:

Zou Maxime het ooit nog lerenEen ander te waarderenVrome mensenrechtenpraatjesIn het juiste idioomVullen op den duur geen gaatjes

En dan de huidige minister van BZ, Uri Rosenthal. Dat hij een moeizame verhouding heeft met zijn ambtenaren nadat hij diplomatie als „rustiek tijdverdrijf” had bestempeld, is een publiek geheim. Een dankbaar onderwerp dus toen het cabaret vorig jaar optrad voor de eigen ambassadeurs. Op de melodie van The Elephant Song klonk het:

Luister nou toch, oude olifantAls jij die baan tot een succes wil makenDaal dan eens af uit je ivoren torenDan rijst daarna je ster vanzelfTot besluit nog de moraalVoor minister RosenthalIets meer respect voor diplomatenNet als wij: collegiaal

Tijdens de borrel na afloop van de boekpresentatie herinnerde menigeen zich nog dat het refrein vorig jaar luidkeels door de ambassadeurs werd meegezongen.

    • Mark Kranenburg