Ziekenhuizen veel rijker dan verwacht

De vrees dat ziekenhuizen door de bezuinigingen in de verliezen zouden duiken is niet uitgekomen.

De financiële positie van de Nederlandse ziekenhuizen is vorig jaar sterk verbeterd. Het eigen vermogen van de ziekenhuizen nam met 400 miljoen euro toe, terwijl de zorginstellingen voor 380 miljoen werden gekort.

Dat heeft advies- en accountantsbureau Deloitte gisteren bekendgemaakt. Het bureau onderzocht de jaarverslagen 2011 van de vijftig grootste Nederlandse ziekenhuizen, de helft van de in totaal 92 ziekenhuizen. De vrees dat ziekenhuizen door de bezuinigingen in de verliezen zouden duiken, blijkt niet terecht. Dat komt volgens de onderzoekers doordat ziekenhuizen professioneler zijn gaan werken en zelf beter op de kosten zijn gaan letten.

De totale opbrengsten van de ziekenhuizen zijn in 2011 met 6,8 procent gestegen, waarmee de door de rijksoverheid doorgevoerde korting van 380 miljoen euro ruimschoots wordt gecompenseerd. Ook stijgen de kosten minder hard dan de afgelopen jaren. Waar de ziekenhuizen in 2009 nog 6,1 procent meer uitgaven dan het jaar ervoor, is de kostentoename vorig jaar gehalveerd naar 3 procent.

Deloitte ziet ook een negatieve ontwikkeling. Het kantoor merkt op dat zorgverzekeraars zich geleidelijk terugtrekken uit de financiering van ziekenhuizen. De sector moet daardoor meer lenen bij de bank, wat leidt tot hogere kosten. Volgens Deloitte hebben ziekenhuizen vorig jaar voor 3 miljard euro aan bankleningen afgesloten. Dat bedrag is meer dan twee keer zo hoog als vorig jaar. NRC