Welkom in de statistiekfabriek

Het Nederlandse bedrijf Infostrada levert sportdata aan media. Een bezoek aan de weetjesfreaks leert hoe ze dat doen.

Redacteur Media

Nieuwegein. Elf corners voor, drie tegen. Passes van Gregory van der Wiel: 85 procent komt aan. Dirk Kuijt legt 10 kilometer af.

Dit Europees kampioenschap worden we tijdens, voor en na de wedstrijden weer doodgegooid met statistieken over wat er op het veld gebeurt. Niet klagen: de gemiddelde kijker smult van staatjes, persoonlijke records en percentages balbezit. Het geeft stof tot praten tijdens de wedstrijd. „En het helpt ons de zenuwslopende wedstrijden mentaal onder controle te krijgen”, zegt hoogleraar media en communicatie aan Loughborough University, Liesbet van Zoonen.

Vrijwel elk onderdeel van het voetbal is in een statistiek te vangen. Cijfers, veelal afkomstig van het Nederlandse Infostrada Sports Group. Het bedrijf uit Nieuwegein werd in 1995 opgericht en levert sportstatistieken over meer dan honderd sporten aan media en sportfederaties over de hele wereld. Alle sporten komen voorbij, van de Olympische Spelen tot Chinees Drakenbootracen.

Infostrada beschikt over de grootste sportdatabase ter wereld – met gegevens van ruim een miljoen sporters. Het Ajax-elftal van trainer Louis van Gaal dat in 1995 de Champions League won werd als eerste in het systeem ingevoerd.

Het kantoor van Infostrada, afgelopen zaterdag. De avond van de ‘uitzwaaiwedstrijd’ Nederland-Noord-Ierland. De eerste indruk: een typisch kantoor. Tafels met computers, een koffieautomaat, een dartbord. Nerds, mannen, die hun reputatie eer aandoen. Het is nog licht buiten, maar de gordijnen zijn al lang dicht.

Bij Infostrada hoor je ze niet klagen. Welk kantoor heeft nou een muur compleet gevuld met televisieschermen? Op welke werkplek kan een man doen wat hij thuis ook het liefst doet: sport kijken?

Even tellen. Acht schermen Roland Garros, vijf schermen voor de oefenwedstrijd Engeland-België. Nog eens vijf schermen met NOS teletekst. Er wordt gevolleybald, zien we in de hoek. Voor de liefhebber is er de Duitse teletekst met golfuitslagen.

Voor de schermen zitten mannen driftig getallen op spreadsheets in te vullen. Af en toe verschijnt er een ‘kaart’ op televisie met een wedstrijdfeitje. Bron: Infostrada Sports.

Coördinator Joost Majoor is in de hoek van de kantine nog bezig met de afwas. Een ‘Infostradiaan’ is bezeten van sport, vertelt hij. En bezeten van cijfers. „Feitjes. Weetjes.”

Hij wijst naar de grond van de kantine. Er staat een verspringbak uitgetekend. Op het einde een streep. De afstand van wereldrecordhouder Mike Powell, die in 1991 in Tokio 8 meter 95 sprong. Mooi weetje. De Infostradiaan die de meeste weetjes weet wint de jaarlijkse Infostrada-sportquiz, vertelt Majoor. „Er zijn er hier die echt alles weten.”

Majoor heeft net het laatste bord afgedroogd als zijn telefoon gaat. „Where are you from?”, zegt hij. „Rwanda? I’ll put you through.” Rwanda speelt deze avond tegen Algerije voor de kwalificatie van het WK in 2014. Daar, in Rwanda, zit een local in dienst van de FIFA in het stadion. Hij houdt de statistieken bij en belt ze door naar Infostrada, waar het wordt ingevoerd in de database. FIFA.com komt op die manier aan de tussenstanden van de Afrikaanse kwalificatiewedstrijden.

Statistieken uit Afrika halen is een kunst, vertelt Majoor. „De verbindingen vallen steeds uit en de medewerkers spreken vaak alleen Frans. Als ze überhaupt al op komen dagen.”

Tijd voor Nederland-Noord-Ierland. Volle bezetting. Twee jongens op ‘chunks’: stukjes video van de wedstrijd knippen, terugkijken en precieze statistieken invoeren in het systeem. Wie speelde de bal naar wie? Kwam de pass aan of niet? Kijkers kunnen zo tijdens een wedstrijd op een ‘tweede scherm’ (laptop, tablet) statistieken per speler bekijken.

Eén Infostradiaan op ‘events’. Dat zijn de harde statistieken: gele kaarten, vrije trappen, corners. De collega naast hem ‘doet balbezit’. Door op de muis te klikken als het balbezit van team wisselt, wordt het percentage balbezit berekend.

De oogst van Oranje na 90 minuten: balbezit 69 procent. 11 duels verloren, 12 gewonnen, 25 scoringskansen, 7 schoten naast, 7 overtredingen, 13 vrije trappen, 12 overtredingen tegen, 18 schoten op doel, 2 keer buitenspel en 356 geslaagde passes.

Oh ja, en de einduitslag: 6-0.

    • Stijn Bronzwaer