#Vrijdagmiddagvraag: een klein landje

Het ruimtestation ISS, vanuit het ruimteveer Atlantis gezien. Foto NASA

Elke vrijdag legt de wetenschapsredactie van NRC Handelsblad een dier, molecuul, fossiel of vraagstuk voor. Weet u wat het antwoord is? Lees dinsdag of u het bij het rechte eind had. De vraag bediscussiëren in de comments mag, maar verklap het antwoord niet voor anderen. Op Twitter kunt u uw antwoord delen onder de hashtag #vrijdagmiddagvraag.

Niet alleen tijd, maar ook ruimte is relatief. Wie de snelheid van het licht nadert, ziet dat stilstaande objecten worden samengeperst. Bij aardse snelheden is daar echter weinig van te merken. Zou dat ook gelden voor André Kuipers, die met 7.700 meter per seconde rond de aarde scheert?

Dat is gelukkig uit te rekenen. Aangenomen dat Nederland van het zuidelijkste puntje in Limburg tot Ternaard in Friesland 294,33 kilometer meet, en aangenomen dat het ISS ook in deze richting over Nederland beweegt, hoe groot lijkt ons landje dan vanuit het ISS?