‘Veel doden’ bij bomaanslag op Nigeriaans politiebureau

Het hoofdbureau van de politie in Borno, een provincie in het noordoosten van Nigeria is vanmiddag getroffen door een bomaanslag. Ooggetuigen melden tegenover persbureau Reuters dat er “veel doden” zijn gevallen. De aanslag is nog niet opgeëist.

“Veel mensen, waarvan de meeste politieagenten, zijn gedood bij de explosie”, aldus de ooggetuigen. Een agent verklaarde dat de gedode slachtoffers in vijf politiebusjes zijn afgevoerd.

Aanslag in centrum opstand Boko Haram

De aanslag vond plaats in de stad Maiduguri, wat het centrum vormde van de opstand van de sekte Boko Haram. De sekte is beschuldigd voor het merendeel van de honderden bomaanslagen die de afgelopen jaren in deze regio plaatsvonden.

Boko Haram probeert al tijden de voortdurende spanning tussen het overwegend christelijke zuiden en het merendeels islamitische noorden van Nigeria te vergroten.

Boko Haram-leider Abubakar Shekau verklaarde enkele maanden geleden dat hij “een hekel heeft” aan president Goodluck Jonathan. Boko Haram geniet volgens hem in het droge en arme noorden van Nigeria veel meer steun dan de (zuidelijke) autoriteiten denken.

Mensen in het zuiden van Nigeria zijn doorgaans relatief rijker (door de olie die daar gewonnen wordt) en beter opgeleid dan de noorderlingen.

In de islamitische noordelijke provincies is de islamitische sharia-wetgeving van kracht. Boko Haram wil dat deze wetten en regels ook voor christenen en in het zuiden gaan gelden.

    • Annemarie Coevert