Van Rey naar bestuur Limburg

De Limburgse Statenfractie van de VVD draagt Jos van Rey voor als een van de twee gedeputeerden namens deze partij. De provinciale volksvertegenwoordiging beslist volgende week vrijdag.

Van Rey zat in de jaren tachtig en negentig in de Tweede Kamer en was de afgelopen veertien jaar wethouder van economie en ruimtelijke ordening in Roermond.

Als wethouder raakte Van Rey vorig jaar in opspraak, wegens mogelijke spanning met zijn onroerendgoedbezit en de vriendschap met een projectontwikkelaar. Een onderzoekscommissie, met oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager en de Tilburgse hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen, publiceerde daarover afgelopen maart een rapport. Ze signaleerde daarin een jarenlange schijn van belangenverstrengeling, en in twee gevallen constateerden de onderzoekers echte belangenverstrengeling. Er was echter geen bewijs dat Van Rey of de projectontwikkelaar daar beter van is geworden of dat de gemeente benadeeld werd. Van Rey bleef aan als wethouder.

CDA, VVD en PvdA in Limburg kwamen deze week met een coalitieakkoord naar buiten. De vorming van een nieuw provinciebestuur was noodzakelijk geworden, nadat het CDA in april had besloten niet meer verder te willen met de PVV.

De andere VVD-gedeputeerde is voorlopig Mark Verheijen, die al in het vorige college zat. Als hoogste nieuwkomer op de liberale kandidatenlijst voor de Tweede Kamer (19) verhuist hij dit najaar hoogstwaarschijnlijk naar Den Haag.