Uitgelicht

Film

The Fountain (Darren Aronofsky, 2006, VS/CAN). Overgestileerde poging tot een antwoord op alle vragen naar de zin van het bestaan. Aronofsky vlecht daartoe drie verhaallijnen door elkaar, met steeds dezelfde acteurs in min of meer dezelfde rollen. Hugh Jackman en Rachel Weisz spelen een kosmisch tot elkaar veroordeeld liefdespaar. Het is allemaal heel vrijblijvend en de kitscherige esthetiek tart de goede smaak. RTL 8, 20.30-22.20u.

Nim’s Island (Jennifer Flackett & Mark Levin, 2008, VS). Wat oubollig avontuur voor de jeugd. Elfjarig meisje (Abigail Breslin, uit Little Miss Sunshine) woont met haar vader (Gerard Butler), een zeebioloog, op een tropisch eiland. Ze is bevriend met alle dieren en redt zich uitstekend. Maar dan verdwijnt papa en roept ze per e-mail de hulp in van Jodie Foster, een nogal fobische schrijfster van avonturenboeken. RTL 4, 20.30-22.30u.

Phone Booth (Joel Schumacher, 2002, VS). Onderhoudende thriller waarin overspelige publiciteitsagent Colin Farrell in de laatste telefooncel van Manhattan belaagd wordt door een sluipschutter. Of is de belager zijn geweten of – doe eens gek – God zelf? Met Katie Holmes, Kiefer Sutherland en Forest Whitaker. RTL 7, 20.30-22.05u.

Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (Gore Verbinski, 2006, VS). Deel twee van piratentrilogie met onder anderen Johnny Depp en Orlando Bloom. Kapitein Jack Sparrow blijkt een bloedschuld te hebben bij de kapitein van de Vliegende Hollander. Maar het werkelijke avontuur is de virtuoze wijze waarop alle grappen, terzijdes en stunts bij elkaar worden gehouden. Eén, 20.50-23.15u.

The Fast and the Furious (Rob Cohen, 2001, VS). Hippe actiefilm over rivaliserende bendes, een infiltrerende politieman (Paul Walker) en vooral over illegale straatraces met patserige opgevoerde Honda’s. Met Vin Diesel als de bendeleider, Michelle Rodriguez en Ja Rule.RTL 5, 22.30-00.35u.

Internal Affairs (Mike Figgis, 1990, VS). Broeierig, postfreudiaans melodrama over macht, lust en hoogmoed, vermomd als een adequate psychologische thriller. Corrupte straatagent Richard Gere probeert de onkreukbare rechercheur Andy Garcia uit zijn tent te lokken. Ook met Elijah Wood, William Baldwin en Laurie Metcalf. Eén, 23.40-01.30u.

Batalla en el cielo (Carlos Reygadas, 2005, MEX). Tweede film van de Mexicaanse regisseur speelt zich af in Mexico-Stad, een poel van ellende en lelijkheid. Reygadas toont met behulp van talloze methodes uit de arthousefilm (o.a. niet-professionele acteurs en bombastische muziek bij alledaagse handelingen) het verhaal van een man die met zijn vrouw een baby kidnapt die overlijdt voordat ze losgeld hebben kunnen vragen. De personages lijken lang elke moraal te ontberen, maar die duikt tegen het einde op, in katholieke vermomming.Ned.2, 23.55-01.25u.

Amusement

Welt am Draht. Voor tv gemaakte sciencefictionfilm in twee delen van Rainer Werner Fassbinder uit 1973. Waarin Fred Stiller (Klaus Löwitsch), werkzaam op het Instituut voor Cybernetica en Toekomstonderzoek, ontdekt dat daar wordt gewerkt aan de programmering van een supercomputer die in staat is een artificiële werkelijkheid te creëren. En dat zijn voorganger onder mysterieuze omstandigheden om het leven is gekomen. Fassbinder had voor zijn computernachtmerrie geen computers nodig: hij had genoeg aan de nieuwbouwwijken van Parijs die in de vroege jaren zeventig gebouwd werden. Arte, 20.15-23.40u.

Liza Marklund. Eerste aflevering van Zweedse detectiveserie naar de boeken van Liza Marklund. Tijdens het jaarlijkse Nobelprijs-diner wordt de partner van de winnaar van de prijs voor geneeskunde doodgeschoten. Misdaadjournaliste Annika Bengtzon (Malin Crépin) is ooggetuige. Hoewel zij in het onderzoek een spreekverbod krijgt opgelegd, kan ze het toch niet laten zich in de zaak te verdiepen. Ned.2, 20.25-21.55u.

Court-circuit: Spécial Festival d’Annecy. Tot en met morgen wordt in de Franse stad Annecy het jaarlijkse festival voor animatiefilms gehouden. Vanavond vijf van de korte films die daar worden vertoond: Edmond était un âne van Franck Dion; om 00.05u Bao van Sandra Desmazières; om 00.20u Kali, le petit vampire van Regina Pessoa; om 00.30u Bydlo van Patrick Bouchard en om 00.40u Chase van Adriaan Lokman. Arte, 23.40-00.55u.

EK voetbal

Polen - Griekenland. Verslag van de openingswedstrijd van het EK.Ned.1, 17.50-19.45u.

EK journaal. Dagelijks magazine met hoogtepunten, interviews en achtergrondreportages. Presentatie: Henry Schut en Hugo Borst. Ned.1, 19.55-20.20u

Rusland - Tsjechië. Verslag van de andere wedstrijd in groep A.Ned.1, 20.35-22.50u.