Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

‘Grootste demonstratie in weken’ in Bahrein uiteen geslagen

Een demonstrant met de nationale vlag van Bahrein loopt door het dorp Karrana, ten westen van de hoofdstad Manama. Op de achtergrond de oproerpolitie. Foto Reuters / Hamad I Mohammed

Tienduizenden betogers zijn vandaag in Bahrein de straat opgegaan om te protesteren tegen het bewind van koning Hamad bin Isa Al Khalifa. De oproerpolitie zette traangas en schokgranaten in om de betogingen uiteen te slaan. De protesten van vandaag waren de grootste in weken, aldus persbureau AP.

Met de demonstraties wordt geprobeerd de, volgens de leiders voornamelijk shi’itische, opstand tegen de sunnitische monarchie van de Golfstaat nieuw leven in te blazen. Al sinds februari 2011 wordt er volgens Al Jazeera bijna dagelijks gedemonstreerd, maar oppositiegroepen riepen deze week op tot grote demonstraties nadat de prominente mensenrechtenactivist Nabeel Rajab werd opgepakt. Aanleiding voor zijn arrestatie zijn aanklachten die tegen hem zijn ingediend in verband met berichten op sociale media. Het is niet de eerste keer dat Rajab is gearresteerd. Vooralsnog zijn er geen berichten van slachtoffers als gevolg van de schermutselingen tussen de politie en de betogers.

Grote druk op regeringsleiders om dialoog aan te gaan

De Bahreinse regeringsleiders, overwegend sunnieten, staan onder grote druk om de dialoog aan te gaan met de sji’itische oppositie. Naar verwachting maakt de regering volgende week bekend te willen praten met de oppositie. Die heeft echter al aangegeven dat onderhandelingen nutteloos zijn zo lang de Bahreinse dynastie weigert de bijna totale macht op te geven.

Al sinds de jaren negentig eist de shi’itische meerderheid (ruwweg zeventig procent van de bevolking) meer rechten. Zij klagen dat zij worden benadeeld en dat hoge ambten voor hen gesloten blijven.

Bekijk hieronder de reportage ‘Shouting in the dark’ van Al Jazeera over het gewelddadige optreden van het Bahreinse regime in de periode maart-augustus 2011.