Thuiskok staat achter Oranje

De indruk kan verkeerd zijn, maar woedt de oranjekoorts niet veel heftiger in de media – en vooral de reclame – dan in het echte leven? Alsof een entertainer op het podium de toeschouwers irritant enthousiast oproept om mee te zingen, maar zijn publiek het vertikt om een beetje leuk mee te doen.

Misschien komt het nog los. Aan de voedselproducenten zal het niet liggen. Wat hebben ze weer hun best gedaan met oranje bitterballen, oranje pindasaus, oranje slagroomsoezen, oranje mixdrankjes, oranje snoepgoed, oranje paprika’s en de onvermijdelijke oranje tompoezen. (We zijn hoe dan ook veel beter af dan de Italianen. De azzurri zijn aangewezen op smurfenijs.) De oprechte thuiskok geeft zich evenwel niet over aan de commercie. Die maakt zelf iets oranjes. Worteltjesijs bijvoorbeeld.

„Vies, hè”, met deze diskwalificatie van worteltjestaart heeft het lispelende konijn uit het belegen mopje de verwerking van worteltjes in zoete gerechten geen goed gedaan. Het heeft jaren geduurd voor ik de natuurlijke zoetheid van wortel heb leren appreciëren. Toch is er met wortelsap uitstekend sorbetijs te maken. Er moet wel iets bij met beetje pit, in dit geval sap van citrusfruit en gembersiroop.

Dat pakt u zo aan. Werkt uw ijsmachine met een koelelement? Zet dat dan 24 uur tevoren in het vriesvak. Check de capaciteit van uw ijsmachine en stem de hoeveelheden daarop af. (Het kan ook zonder ijsmachine. Laat het mengsel dan afgedekt bevriezen in een metalen of plastic bakje in het vriesvak. Laat het eerst een uur bevriezen, roer dan de gevormde ijskristallen stuk. Herhaal dat om de twintig minuten tot het ijs de gewenste consistentie heeft. Het vergt een paar uur af en toe aandacht, maar zonder ijsmachine mag het resultaat er ook zijn.)

Breng 2 deciliter water aan de kook met 200 gram suiker. Roer tot de suiker is opgelost. Laat de suikersiroop afkoelen.

Boen de schil van sinaasappel goed schoon als hij niet van biologische oorsprong is. Rasp het oranje deel van de sinaasappelschil. Gebruik een zeer fijne rasp. Hebt u niet de mogelijkheid om zeer fijn te raspen, laat de sinaasappelrasp dan achterwege. Een te grof geraspte schil geeft een onprettig gevoel in de mond.

Pers de sinaasappel en de citroen uit. Roer het wortelsap, de gembersiroop, het sinaasappel- en citroensap en de sinaasappelrasp door de afgekoelde suikersiroop. Zet het mengsel ten minste vier uur in de ijskast, zodat het door en door koud wordt.

Installeer de ijsmachine. Giet het afgekoelde mengsel in de ijsmachine en draai het tot zacht bevroren ijs. Halverwege mag er eventueel nog een niet al te stijf geklopt eiwit doorheen. Dat geeft het ijs een betere structuur, maar echt nodig is het niet.

Serveer het sorbetijs meteen in net bevroren toestand. Bijna smeltend komt sorbetijs veel beter tot zijn recht dan hard bevroren. Lekker, hè.

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok

    • Joep Habets