Statenlid PVV betrokken bij fraudezaak

PVV-lid Jos van Hal Scheffer van de Provinciale Staten in Utrecht zou betrokken zijn bij miljoenenfraude door het advocatenkantoor van zijn vrouw. Dit melden bronnen rond het onderzoek. Hij heeft deze week zijn zetel in de Provinciale Staten opgegeven.

De echtgenote van Van Hal Scheffer, een advocaat, is maandag aangehouden op verdenking van fraude en zit nog vast. Met de fraude zou drie tot vier miljoen euro gemoeid zijn.

De advocate wordt ervan verdacht brieven en beschikkingen van rechtbanken en de Raad van State te hebben vervalst, ten koste van haar cliënten – woningstichtingen, projectontwikkelaars en bouwbedrijven.

Het is gebruikelijk dat partijen in een rechtszaak geld in een tijdelijk depot bij de rechtbank storten. Van dat geld wordt advies van deskundigen betaald. De advocate zou geld dat daarvoor bestemd was, op de rekening van haar kantoor hebben laten storten. Bovendien zou ze de bedragen hebben verhoogd.

Volgens haar advocaat, Theo Hiddema, heeft de advocate toegegeven dat zij juridische documenten heeft vervalst. Ze ontkent dat haar man van de fraude wist.

Jos van Hal Scheffer vervult geen formele rol bij het advocatenkantoor van zijn vrouw, maar zou in de praktijk wel bij de bedrijfsvoering betrokken zijn. Hij zou zich bezighouden met administratie, financiën en personeelszaken.

De woning van het echtpaar in Soesterberg is deze week doorzocht, evenals haar advocatenkantoor, Scheffer in Den Haag. Ook is beslag gelegd op goederen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Haagse financiële recherche.

Op dit moment zou van vier organisaties bekend zijn dat ze door het advocatenkantoor zijn gedupeerd. Een van hen is woningcorporatie Casade in Waalwijk. Een woordvoerder zegt dat de onderneming „compleet overdonderd” is, door het nieuws. „We onderzoeken nu de feiten. We weten nog niet voor welk bedrag we zijn gedupeerd.”

Deken Ernst van Win van de advocatenorde in Den Haag heeft de Raad van Discipline gevraagd de advocate voorlopig te schorsen. Behalve een strafrechterlijk onderzoek loopt er ook een tuchtrechterlijk onderzoek tegen haar.

De deken heeft de zaak vorige week bij het Openbaar Ministerie gemeld. Na druk van de Haagse advocatenorde en van justitie zou de advocate zich maandag zelf bij de politie hebben gemeld.

Haar advocaat, Theo Hiddema, zegt dat zijn cliënte bij de politie heeft bekend geschriften te hebben vervalst. „Mijn cliënte is geen meesteroplichter”, zegt Hiddema. „Er is eerder sprake van een wanhoopsdaad, een kamikaze.”

Over haar motieven kan Hiddema niets zeggen.

De voorzitter van de PVV-fractie in Provinciale Staten in Utrecht, René Dercksen, zegt dat Jos van Hal Scheffer hem afgelopen maandag al heeft meegedeeld dat hij zijn ontslag wilde indienen, „wegens troebele privéomstandigheden”.

Dercksen zegt dat hij het vertrek van het Statenlid betreurt, maar hij heeft er begrip voor. Hij is er „op dit moment” van overtuigd dat het Statenlid niet van mogelijke fraude afwist.

Het Openbaar Ministerie wilde vanochtend geen commentaar geven op de fraudezaak. „Het onderzoek is nog in volle gang”, aldus een woordvoerder.

    • Esther Rosenberg
    • Merel Thie