‘Spanje gaat dit weekend noodsteun aanvragen’ - regering ontkent

A girl looks out of a bank window sprayed with graffiti that reads, "Stop Capitalismo" in Bilbao June 7, 2012. A group of masked youths sprayed banks and estate agents with graffiti and broke windows on Thursday in the Santutxu neighbourhood of Bilbao. REUTERS/Vincent West (SPAIN - Tags: CIVIL UNREST BUSINESS) In Bilbao kijkt een meisje uit het raam van een bank, waar met graffiti op staat geschreven: Stop kapitalisme. Foto Reuters / Vincent West

Spanje zal naar verwachting dit weekend financiële steun aanvragen om haar noodlijdende banken helpen overeind te houden. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van diverse bronnen binnen de Europese Unie.

De aanvraag zou volgens de bronnen volgen na een overleg zaterdag van de ministers van Financiën van de eurozone. Zij zullen het Spaanse verzoek om noodhulp tijdens een telefonische vergadering behandelen.

Spaanse regering ontkent verzoek

Volgens een woordvoerder van de Spaanse regering is een dergelijk verzoek om noodsteun niet aan de orde. De regering wil steun van zwakke banken en steun op de obligatiemarkt, maar is vooralsnog niet bereid naar het Europese noodfonds te stappen, uit vrees controle over hervormingen en bezuinigingen te verliezen.

Ook Brussel is “niet op de hoogte” van de Spaanse aanvraag voor financiële hulp, zo meldt een woordvoerder van de Europese Commissie aan persagentschap AFP.

Gisteren berichtte zakenkrant Financial Times dat er in Brussel plannen gesmeed worden om Spanje financieel wel te helpen, maar slechts “beperkte conditionaliteit” te eisen. Dat betekent dat de Spaanse regering niet onder curatele komt te staan zoals in Griekenland, Portugal en Ierland wel is gebeurd, legt NRC-economieredacteur Melle Garschagen uit.

Centrale bank komt niet tegemoet aan wensen Spanje voor steun

Garschagen:

“Draghi zei deze week dat een besluit wel of niet naar het noodfonds te stappen gebaseerd moet zijn op een ‘realistische assessment’. Hoeveel kapitaal hebben de banken nodig? Hoeveel geld heeft de Spaanse regering beschikbaar? Is dat genoeg? Dat zijn volgens Draghi de enige relevanten vragen die premier Rajoy moet beantwoorden. De afweging naar het noodfonds te stappen moet volgens Draghi gebaseerd zijn op ‘getallen en data’ en dus niet op politieke afwegingen. Draghi ontkende dat de ECB automatisch steun verleent als regeringsleiders met een doorbraak komen.”

    • Marije Willems