Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

SP wil lijstverbinding aangaan met PvdA

Emile Roemer en Diederik Samsom tijdens het Verantwoordingsdebat in mei van dit jaar. De twee gaan praten over een lijstverbinding. Foto Hollandse Hoogte / Martijn Beekman
Emile Roemer en Diederik Samsom tijdens het Verantwoordingsdebat in mei van dit jaar. De twee gaan praten over een lijstverbinding. Foto Hollandse Hoogte / Martijn Beekman

De SP wil bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september een lijstverbinding aangaan met de PvdA. Het partijbestuur heeft vanavond besloten de PvdA uit te nodigen voor een gesprek hierover, laat SP-leider Emile Roemer weten op Twitter.

Twitter avatar emileroemer Emile Roemer Partijbestuur SP heeft zojuist besloten de PvdA uit te nodigen voor een lijstverbinding.

Bij de verdeling van de restzetels worden de partijen die onderling hun lijsten verbonden hebben als één partij beschouwd. Zo kunnen zij meer zetels binnenhalen dan zonder lijstverbinding.

Het verzoek voor een lijstverbinding kwam gisteren formeel uit de Partij van de Arbeid. Uit een peiling van Maurice de Hond bleek onlangs dat 54 procent van de PvdA-stemmers vindt dat de partij een lijstverbinding moet aangaan met de SP, meldt persbureau Novum. Van de SP-achterban is 69 procent het daarmee eens.

‘Rutte en VVD is voorlopig nog de gezamenlijke vijand’

Dat de twee partijen een lijstverbinding aangaan, betekent niet dat de verkiezingsstrijd niet aangaan. Voorlopig richten ze zich echter op een gezamenlijke vijand, schreven politiek redacteuren Annemarie Kas en Erik van der Walle vandaag in NRC Handelsblad:

“Het lijkt een stilzwijgende afspraak. Uit zichzelf leveren PvdA-leider Diederik Samsom en SP-leider Emile Roemer geen kritiek op elkaar. Nog niet. Voorlopig kiezen ze in de aanloop naar de verkiezingen in september voor een gezamenlijke vijand: premier Rutte en zijn VVD.”

Tegelijkertijd willen zowel Roemer als Samsom de voornaamste tegenstander van de VVD-leider worden, schrijven Kas en Van der Walle. Ze zullen er dus zeker niet aan ontkomen de verschillen tussen de linkse partijen te benoemen.

“Europa vormt het grootste onderscheid tussen de linkse partijen. De SP is altijd kritisch geweest, en dat is niet veranderd. We laten ‘Brussel’ niet de baas spelen, staat letterlijk in het programma. GroenLinks wil op lange termijn veel méér soevereiniteit aan Brussel overdragen, en ambieert een Europese regering. De PvdA kiest een tussenweg – wil het redelijke alternatief voor zowel SP als GroenLinks zijn.”