Schippers gaat morgen wel naar Oranje

Demissionair minister Edith Schippers van Sport zal de wedstrijd van Oranje morgen bijwonen, maakte ze bekend. Foto Foto Hollandse Hoogte/Peter Hilz

Demissionair minister van Sport Edith Schippers (VVD) woont morgen in Oekraïne de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Denemarken bij. Dat zei ze na afloop van de ministerraad.

Ze is het enige lid van het kabinet dat zaterdag afreist naar Oekraïne. Dit vanwege de slechte behandeling van de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko, die een gevangenisstraf uitzit vanwege machtsmisbruik. De rechtbank oordeelde dat Timosjenko haar bevoegdheden misbruikte bij het sluiten van een gasdeal met Rusland. In het Westen wordt de veroordeling van Timosjenko echter als een politiek vonnis gezien.

Schippers zei dat ze toch gaat namens het kabinet omdat Timosjenko’s situatie is verbeterd; ze heeft een arts die ze dagelijks ziet en ze mag contact hebben met haar advocaat. Wel zal Schippers de mensenrechtensituatie in Oekraïne aankaarten. Ze zal samen met haar Deense ambtsgenoot praten met mensenrechtenorganisaties en politieke contacten zo veel mogelijk vermijden.

Rutte alleen naar Oekraïne als Oranje finale haalt

Demissionair premier Mark Rutte en kroonprins Willem-Alexander zullen vanwege de behandeling van Timosjenko geen bezoek brengen aan de wedstrijden van het Nederlands elftal in Oekraïne, maakte RTL Nieuws gisteravond bekend. Timosjenko zelf heeft zich eind mei nog uitgesproken tegen een boycot van Oekraïne door westerse politici. Ze zei toen te hopen dat het EK in haar land “een groot sportfeest” wordt.

De drie poulewedstrijden van het Nederlands elftal worden gespeeld in het Oekraïense Charkov. Mocht Oranje de poulefase overleven dan worden de kwartfinale en de halve finale in Polen gespeeld. De finale is in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Mocht Oranje die halen, dan is premier Mark Rutte (VVD) erbij. De overige twee wedstrijden in Oekraïne worden niet bezocht door iemand van de regering.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) kon niet zeggen of prins Willem-Alexander naar de finale gaat. Hij vindt niet dat Nederland een gemengd signaal afgeeft door Schippers wel naar de eerste wedstrijd te laten gaan, en Rutte niet.

    • Mirjam Remie