Rutte: geen Europa waarbij soevereiniteit wordt overgedragen

Demissionair premier Mark Rutte wil dat het financiële toezicht op Europees niveau komt te liggen, maar gelooft niet in een Europa waarbij soevereiniteit wordt overgedragen. Dat zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie, die vooral ging over de ontwikkelingen in de eurozone.

“We willen op sommige onderdelen meer Europa, zoals op de interne markt, maar op heel veel andere onderdelen minder Europa,” zei Rutte. De inzet van Nederland in Europa is daarbij een combinatie van begrotingsdiscipline, hervormen en het bevorderen van groei. Op de vraag waarom Rutte weinig voelt voor het voorstel van Merkel voor een politieke unie, zei hij dat het wat Europa betreft nu gaat om de vraag “hoe je de brand blust”:

“Over institutionele vergezichten moeten we het niet hebben. We zijn geen liefhebber van eurobonds, geen liefhebber van een bankenunie en tegen geld dat van het Europees noodfonds rechtstreeks aan banken wordt gegeven. Mijn opvatting is dat we ons moeten richten op problemen die er nu zijn: de schuldencrisis en gebrek aan groei.”

‘Volop inzet Spanje en Portugal’

Rutte bracht deze week een bezoek aan de noodlijdende landen Spanje en Portugal. Daarover zei hij dat hij positief was over de inzet van de landen om de economische problemen onder controle te krijgen:

“We hebben gezien dat Spanje en Portugal zijn zich op dit moment volop aan het inzetten om begroting op orde te krijgen. Beide landen nemen grote stappen. Maar er is ook nog heel veel te doen, in moeilijke omstandigheden.”

Wachtgeld politici gekort

Rutte zei verder dat vandaag in de ministerraad besloten is dat het wachtgeld voor politici wordt gekort. De periode zal gelijk worden gesteld aan de WW-duur. Daarbij zal ook de huidige groep politici onder het nieuwe regime vallen. Tot de maatregel is besloten omdat “we denken dat in de huidige tijd waarin we iedereen vragen om in te leveren, we dat ook van onszelf moeten vragen”, aldus de demissionaire premier.

‘Zichtbare verbetering situatie Timosjenko’

Op de vraag waarom is besloten dat Nederland het EK niet zal boycotten, zei Rutte dat de situatie van Julia Timosjenko onder internationale druk “zichtbaar verbeterd is”. Demissionair minister Schippers gaat naar de eerste wedstrijd van Oranje, en mocht Nederland in de finale komen, zal Rutte ook naar Oekraïne afwijzen:

“De finale, waar wij natuurlijk inzitten, daar zal ik zelf graag bij zijn.”

Rutte zegt dat Oekraïne een stapje in de goede richting heeft gezet:

    • Mirjam Remie