Robodock biedt vagevuurspektakel

Vuur is een alom aanwezig ingrediënt op theaterfestival Robodock. Er lopen monsters en zombies rond, maar je ziet ook vleermuizen gezellig thee drinken.

Een stoere parade, zo zou je Robodock kunnen noemen. Ook op dit zomerfestival zijn er poffertjes en pizza bij het theater. Maar de avontuurlijke bezoekers drinken liever bier dan prosecco en de feestlocatie is geen zonverlicht stadspark, maar een nachtelijke vrijplaats aan de rafelrand van de stad.

Net als haar eerste editie in 1988 neemt Robodock dit jaar het ADM-terrein over, in het Westelijke Havengebied van Amsterdam. Daar presenteert het drie nachten op rij rauwe industriële performances en installaties. De locatie is mooi aangekleed met in alle hoeken en gaten creatieve sculpturen van restmetaal en schroothout. Sfeervolle belichting geeft het iets sprookjesachtigs.

Robodock kondigde het al bij eerdere edities aan; dit jaar zou het festival dan echt voor de allerlaatste keer georganiseerd worden. Het festival is moegestreden na herhaalde conflicten over de locaties.

Met een theatrale reis door de onderwereld neemt het festival een voorschot op het einde. „Ready 2 die?” vraagt een bordje bij de ingang. Waarna het publiek door een rood fluwelen hemel- en hellepoort gaat.

Verschillende performers wijzen erop dat de bezoeker het land der levenden achter zich laat. In de installatie Charon van de Amerikaanse kunstenaar Peter Hudson roeien twintig skeletten richting onderwereld. Overal doemt hellevuur op. Spectaculair zijn de brandende veren van de Angels of Apocalypse, een zogenaamde „pyro-installatie” van de Flaming Lotus Girls uit de VS.

Centraal op het ADM-terrein staat een vervallen paviljoen, dat gedurende de avond transformeert in een groot levend kunstwerk. Op de buitenmuren van de ruïne spelen voorstellingen die verwijzen naar Griekse, Noorse of Egyptische mythen. Vuurwatervallen, vuurspuwende monsters en explosieven vormen op een van de muren een indrukwekkend alchemistisch vagevuurspektakel. In een gesloopte buitenhoek beklimmen zombies een „wereldboom” richting hemel.

Ondertussen trekken mannen met zwarte kappen op hun hoofd een man met vleeshaken omhoog. Gelukkig zijn er ook minder gruwelijke voorstellingen van de onderwereld. Vleermuizen drinken gezellig een kopje thee en twee dames schoffelen frivool in hun een verticale groenten-en bloementuin der lusten. Op het dak troont een dirigerende god in wit gewaad. Als hij plast, groeit er een boom uit het raam.

De vervreemdende beelden lopen in elkaar over als in de surrealistische dromen van Salvador Dali. Ver van de bewoonde en levende wereld is Robodock 2012 een nachtmerrie waaruit je liever niet ontwaakt.

Robodock, Amsterdam, t/m 9 juni. Info: robodock.org