PVV-Statenlid dient ontslag in om fraudezaak

PVV-lid Jos van H. van de Provinciale Staten in Utrecht zou betrokken zijn bij miljoenenfraude door het advocatenkantoor van zijn vrouw. Dit melden bronnen rond het onderzoek aan NRC Handelsblad. Hij heeft deze week zijn zetel in de Provinciale Staten opgegeven.

Echtgenote en advocaat Monique van H. is maandag aangehouden op verdenking van fraude en zit nog vast. Met de fraude zou drie tot vier miljoen euro gemoeid zijn. Volgens haar advocaat Theo Hiddema heeft ze toegegeven juridische geschriften te hebben vervalst. Ze ontkent dat haar man van de fraude wist.

Van H. bij bedrijfsvoering van zijn vrouw betrokken

Het Statenlid vervult geen formele rol bij het advocatenkantoor van zijn vrouw, maar zou in de praktijk wel bij de bedrijfsvoering betrokken zijn. Hij zou zich bezighouden met administratie, financiën en personeelszaken. De woning van het echtpaar in Soesterberg is deze week doorzocht, evenals haar advocatenkantoor, Scheffer in Den Haag. Ook is beslag gelegd op goederen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de financiële recherche van de politie Haaglanden.

‘Gedupeerde onderneming compleet overdonderd’

Monique van H. wordt ervan verdacht brieven en beschikkingen van rechtbanken en de Raad van State te hebben vervalst, ten koste van haar cliënten – woningstichtingen, projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Een van de gedupeerden is woningcorporatie Casade uit Waalwijk. Een woordvoerder zegt dat de onderneming “compleet overdonderd” is, door het nieuws. “We onderzoeken nu de feiten. We weten nog niet voor welk bedrag we zijn gedupeerd.”

Deken Ernst van Win van de advocatenorde in Den Haag heeft de Raad van Discipline gevraagd de advocate voorlopig te schorsen. Behalve een strafrechtelijk onderzoek loopt er ook een tuchtrechtelijk onderzoek tegen haar. De deken heeft de zaak vorige week bij het Openbaar Ministerie gemeld. Na druk van de Haagse advocatenorde en van justitie, zou de verdachte zich maandag zelf bij de politie hebben gemeld.

‘Mijn cliënte is geen meesteroplichter’

Volgens de advocaat van Monique van H., Theo Hiddema, heeft zijn cliënte bij de politie bekend geschriften te hebben vervalst. “Mijn cliënte is geen meesteroplichter”, zegt hij. “Er is eerder sprake van een wanhoopsdaad, een kamikaze.” Over haar motieven kan hij niets zeggen. Volgens zijn cliënte, zegt Hiddema, is haar echtgenoot niet bij de vervalsingen betrokken. Op dit moment zou van vier organisaties bekend zijn dat Monique van H. ze heeft gedupeerd. Hiddema zegt dat zijn cliënte zich maandag zelf bij de politie heeft gebeld.

Het is gebruikelijk dat procederende partijen geld in een depot bij de rechtbank storten om advies van deskundigen op te kunnen laten stellen. De advocate zou geld dat daarvoor bestemd was, op de rekening van haar kantoor hebben laten storten. Bovendien zou ze de bedragen hebben verhoogd.

‘Ik ben er op dit moment van overtuigd dat het Statenlid van niets wist’

De voorzitter van de PVV-fractie in Provinciale Staten in Utrecht René Dercksen zegt dat het Statenlid maandag al aan hem heeft medegedeeld zijn ontslag te willen indienen, “wegens troebele privéomstandigheden”. Hij zegt het vertrek van Jos van H. te betreuren, maar toont er begrip voor. Hij is er “op dit moment” van overtuigd dat het Statenlid van niets wist.

Het Openbaar Ministerie wil geen commentaar geven. “Het onderzoek is nog in volle gang.”