Polen zijn niet gewend om in de belangstelling te staan

In de hoofdstad Warschau was deze week nog weinig te merken van het eerste grote voetbalkampioenschap dat Polen (mede) organiseert. Achter de schermen is met alle grote investeringen een enorme krachttoer verricht.

Na een voorbereiding van vijf jaar begint vanavond om zes uur het veertiende Europees kampioenschap voetbal met de wedstrijd Polen-Griekenland, in het Nationale Stadion van Warschau. Het is de derde keer dat twee landen het evenement organiseren. Nederland en België (2000) en Zwitserland en Oostenrijk (2008) gingen Polen en Oekraïne voor.

In Warschau was deze week nog weinig te merken van opwinding over het eerste grote voetbalkampioenschap in Oost-Europa. De afzetting voor de Fanzone was zichtbaar, evenals wat reclame-uitingen, maar het leven in Warschau ging zijn normale gang. De Polen wekken de indruk zich wat verlegen te voelen met het EK. Ze zijn niet gewend in de belangstelling te staan en zoeken nog naar de houding die daarbij past. . Pas als het Poolse elftal er vanavond in de openingswedstrijd in slaagt Griekenland te verslaan, wordt openbare uitbundigheid verwacht.

Achter de schermen is een krachttoer verricht. Ga maar na: er zijn vier prachtige stadions gebouwd, wegen en vliegvelden aangelegd, spoorverbindingen verbeterd en hotels aangepast om fans en de zestien veeleisende voetbalteams met hun entourage onder te brengen. Er worden 1,3 miljoen toeschouwers verwacht, inmiddels zijn er meer dan drieduizend journalisten gearriveerd en 5.500 vrijwilligers uitgezwermd. Een tour de force die moet leiden tot een winst van 1,3 miljard euro. Althans, zo heeft de Europese voetbal bond UEFA begroot.

Maar een miljardeninvestering ten spijt is nog niet alles gereed. De aanleg van snelwegen is bijvoorbeeld maar voor tachtig procent voltooid. Wie met de auto naar Polen komt moet op verschillende plaatsen rekening houden met vertragingen.

Om de veiligheid te waarborgen is Polen in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Op straat is daar weinig van te zien; een bewuste keus van de autoriteiten. Wat niet wegneemt dat tijdens het EK dagelijks 20.000 politiemensen actief zullen zijn. De regering is er veel aan gelegen de veiligheid te garanderen. Het Poolse voetbal heeft een slechte naam, als gevolg van supportersgeweld. De bestrijding daarvan is de laatste vijf jaar overigens succesvol geweest.

Een van de maatregelen die de regering heeft genomen was herinvoering van de grenscontrole. De afspraken in het Schengenakkoord over vrij grensverkeer zijn tijdelijk opgeschort om de politie in de gelegenheid te stellen controles uit te voeren. Niet dat iedere buitenlander naar zijn of haar paspoort wordt gevraagd, maar die mogelijkheid bestaat. Herrieschoppers in de stadions kunnen op een harde aanpak rekenen. De wet is zodanig aangepast dat in het stadion snelrecht kan worden toegepast.

    • Henk Stouwdam