Polen en Griekenland spelen gelijk bij openingswedstrijd EK

Het moment van de wedstrijd: het eerste balcontact van PSV-doelman Tyton. Foto AFP / Janek Skarzynski

Gastland Polen heeft in de openingswedstrijd van het EK voetbal gelijkgespeeld tegen Griekenland. In de hoofdstad Warschau kwamen de teams niet verder dan 1-1.

De wedstrijd in het Nationale Stadion van Warschau was er duidelijk een met twee gezichten, meldt persbureau Novum. De eerste helft was voor Polen, dat werkelijk uitstekend opende. In de zeventiende minuut kwam het gastland, dat samen met Oekraine het EK organiseert, verdiend op voorsprong. Spits Lewandowski kopte een voorzet vanaf rechts bij de tweede paal binnen.

Tien minuten voor rust kreeg Polen een droomkans om op 2-0 te komen. Damien Perquis schoot echter in kansrijke positie naast. Griekenland kwam er nauwelijks aan te pas en leek in de extra tijd van de eerste helft voor een onmogelijke opgave komen te staan. Papastathopoulos kreeg zijn tweede gele kaart van arbiter Carballo en moest inrukken.

Tweede helft voor Griekenland

In de tweede helft kantelde de wedstrijd wonderbaarlijk in het voordeel van Griekenland. Invaller Salpigidis speelde daar een belangrijke rol in. De 30-jarige spits van PAOK was al vijf minuten na zijn entree trefzeker.

http://www.youtube.com/watch?v=W9dU7JPwHfk

Met de goal was het nog niet gedaan met de dadendrang van Salpigidis. Halverwege de tweede helft dook de kleine aanvaller vrij op voor doelman Szczesny, die hem vervolgens naar de grond werkte.

Scheidsrechter Carballo was voor de tweede keer onverbiddelijk en stuurde de doelman van Arsenal van het veld. Voor diens opvolger Przemyslaw Tyton was een hoofdrol weggelegd. De doelman van PSV stopte bij zijn eerste actie de strafschop van Karagounis en groeide uit tot de held.

http://www.youtube.com/watch?v=MezcfJZte6c

En daarmee was Tyton de eerste reserverkeeper op een EK die ooit een penalty stopte.

Twitter avatar 2010MisterChip Mister Chip (Alexis) #Euro2012 - Przemyslaw Tyton is the first goalkeeper ever to save a penalty at the ECh playing as a substitute.

In de slotfase van de wedstrijd was geen van beide ploegen nog meer bij machte om gevaar te stichten. Later vanavond spelen Rusland en Tsjechië het andere groepsduel uit poule A.

    • Lex Boon