Platini: geel voor spelers die weglopen na racisme

Racisme is een zaak van de arbitrage en niet van de spelers, vindt UEFA-voorzitter Michel Platini.

Rotterdam. Spelers die tijdens wedstrijden op het EK na racistische uitlatingen vanaf de tribunes van het veld stappen, worden daarvoor bestraft met een gele kaart, aldus Michel Platini. Volgens de UEFA-voorzitter is racisme op het EK een zaak van de arbitrage en niet van de spelers. „Onze scheidsrechters hebben alle bevoegdheden om wedstrijden stil te leggen, tijdelijk af te breken of te staken indien spelers vanuit het publiek racistisch worden bejegend”, zei Platini.

Vorige week zei de (donkere) Italiaanse international Mario Balotelli dat hij bij racistische opmerkingen in het publiek het veld zal verlaten. „Ik zal racisme niet accepteren”, zei hij tegen het Britse dagblad The Guardian. „Als iemand een banaan naar mij gooit, verdwijn ik in de gevangenis. Want ik zal diegene zeker vermoorden. Gebeurt het tijdens de wedstrijd, dan verlaat ik het veld.”

De BBC zond afgelopen week de documentaire Stadiums of Hate uit, waarin de problemen rond antisemitisme en racisme in de voetbalstadions in Polen en Oekraïne duidelijk werden. In de film worden beelden getoond van Oekraïense stadions waarin de Hitlergroet wordt gebracht en is te zien hoe Aziatische fans in elkaar geslagen worden door andere supporters.

Platini vind het niet fair met de beschuldigende vinger alleen naar Polen en Oekraïne te wijzen. „Het valt te merken dat vooral in Europa het nationalisme steeds meer aanhangers vindt. Dat vertaalt zich ook naar de stadions, ook in landen als Frankrijk en Engeland.” NRC