Oranje vs. Denen: 277 mln tegen 87 mln

Spanje heeft van alle ploegen het meeste kapitaal op het veld staan.

Rotterdam. Als je afgaat op het spelerskapitaal dat de zestien EK-landen naar Polen en Oekraïne mee hebben genomen, is Spanje torenhoog favoriet. De selectie van de regerend Europees en wereldkampioen is – op basis van de meest actuele marktwaardes, bijgehouden door transfermarkt.de – samen 658 miljoen euro waard. Op ruime afstand volgt Duitsland met 464 miljoen, dan Engeland met 403 miljoen. Nederland staat zevende. Een club die deze zomer besluit alle Oranje-spelers te kopen, moet daar naar schatting 277 miljoen voor neertellen. Dan heb je ze alle 23, van de piepjonge PSV-verdediger Jetro Willems (1,5 miljoen) tot Robin van Persie (45 miljoen).

Het imponerende team van Spanje leunt vooral op het middenveld. De drie duurste spelers lopen daar: Andrés Iniesta (FC Barcelona, 65 miljoen), Cesc Fabregas (FC Barcelona, 55 mln) en David Silva (Manchester City, 46 mln). Van de zeven ‘rijkste’ landen heeft alleen Italië ook een middenvelder als meest waardevolle speler: Daniele de Rossi van AS Roma (32 miljoen). Duitsland, Engeland, Frankrijk, Portugal en Nederland leunen het zwaarst op een aanvaller. Voor Nederland is dat Van Persie. Portugal heeft de duurste speler van het toernooi in huis: Cristiano Ronaldo zou 90 miljoen waard zijn. Dat is meer dan Polen, Griekenland, Denemarken en Ierland in totaal hebben.

Tegen Denemarken moet het team van Bert van Marwijk daarom morgen overeind kunnen blijven: dat land is in totaal 87 miljoen waard en heeft van alle EK-deelnemers het minste geld in de aanval gestoken: slechts 11 miljoen. Middenvelder en Ajacied Christian Eriksen is met 13 miljoen de meest waardevolle speler van de Denen.

Tegen Duitsland komt onze grootste zwakte aan het licht. Aanvallend hebben we nog een voorsprong, want Oranje heeft in totaal 127 miljoen euro voorin lopen, tegenover 117 miljoen bij de Duitsers. Maar in de verdediging is het verschil groot. Schrik niet: de Duitse verdediging is 121 miljoen waard, de Nederlandse 43 miljoen.

Op wie we moeten letten tegen Portugal mag inmiddels duidelijk zijn.

Kijk voor een uitgebreider artikel over de marktwaardes van alle EK-spelers, inclusief interactieve graphic op nrc.nl/sport

    • Peter Zantingh