Oranje is 277 miljoen waard. Waar loopt het grote geld dit EK?

Cristiano Ronaldo. Met een geschatte waarde van 90 miljoen is hij met afstand de waardevolste speler van het EK. En dan alsnog je eigen veters strikken. Foto AP / Armando Franca Cristiano Ronaldo. Met een geschatte waarde van 90 miljoen is hij met afstand de waardevolste speler van het EK. En dan alsnog je eigen veters strikken. Foto AP / Armando Franca

De vraag drong zich op tijdens een van de oefenwedstrijden die Oranje speelde in de aanloop naar het EK. Van Marwijk begon met Van Persie (topscorer van Engeland) in de spits en kon Sneijder (spelbepaler bij Inter), Robben (ster bij Bayern München) en Afellay (veelbelovend bij FC Barcelona) om hem heen zetten. In de tweede helft kwam Huntelaar (topscorer van Duitsland) nog het veld in. Wat zou het een club hebben gekost om dit gezelschap bij elkaar te kopen?

Die vraag is lastig te beantwoorden, want hoe bepaal je de marktwaarde van een speler? De laatst betaalde transfersom is geen graadmeter, want er kan sinds die tijd veel gebeurd zijn. Van Persie ging in april 2004 voor vier miljoen euro naar Arsenal, maar de Londense club zou nu het veelvoudige vragen. Andersom kan het ook: Torres ging in februari 2011 voor 58 miljoen naar Chelsea, maar dat is hij na anderhalf seizoen moeizaam scoren niet meer waard. En wat moeten we met Andrés Iniesta, een van de beste middenvelders ter wereld, die uit de jeugd van FC Barcelona komt en nog nooit getransfereerd is?

Gelukkig is er transfermarkt.de. Deze Duitse website bevat een enorme database met de geschatte marktwaarde van ontelbare voetballers. De bedragen worden nauwlettend in de gaten gehouden: een spits die er in één seizoen dertig in legt, stijgt in waarde. Een speler die een heel seizoen met blessures worstelt, daalt. Momenteel wordt de ranglijst aangevoerd door Lionel Messi, die op 100 miljoen gezet is. Cristiano Ronaldo van Real Madrid volgt met een waarde van 90 miljoen.

Een kleine 280 miljoen voor de Oranje-selectie

Terug naar de openingsvraag. Stel dat Chelsea deze zomer besluit om de voltallige EK-selectie van Nederland bij elkaar te kopen, wat is de schatrijke eigenaar Abramovic dan kwijt?

277 miljoen euro. Dan heeft hij ze alle 23, van de piepjonge PSV-verdediger Jetro Willems (1,5 miljoen) tot Van Persie (45 miljoen). Dat is veel geld, maar bij lange na niet het duurste team dat op het EK meedoet. Het toernooi telt zes landen die nog meer spelerskapitaal meenemen naar Polen en Oekraïne, waarvan er twee bij ons in de poule zitten: Duitsland (464 miljoen euro) en Portugal (335 miljoen, met dus 90 miljoen voor Ronaldo). De selectie van Spanje vertegenwoordigt de grootste waarde: 658 miljoen euro. En dan hebben ze David Villa (FC Barcelona, 35 mln) nog thuis moeten laten.

Vier landen komen in totaal niet eens boven de individuele waarde van Ronaldo uit: Polen, Griekenland en Denemarken blijven net onder de 90 miljoen en Ierland is met 70 miljoen het ‘goedkoopst’.


Links staan de zestien landen die aan het EK deelnemen, rechts de landen waar de spelers met hun club spelen. De keuze tussen de twee is bovenaan te maken. Klik je op een EK-land, dan zie je uit welke competities dat land zijn spelers onttrekt. Klik je op een competitieland, dan zie je aan welke EK-landen spelers geleverd worden. Klik je op de ‘D’ naast de landennamen, dan krijg je de details per speler te zien.

De duurste spelers lopen voorin, behalve bij Spanje

Hoe is het kapitaal over het veld verdeeld? Wat opvalt is dat van de zeven toplanden - na Spanje, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Portugal, Italië en Nederland valt een gat van ruim honderd miljoen voordat Rusland volgt - Spanje de enige is die écht leunt op het middenveld. Een trio middenvelders voert de lijst aan: Iniesta (FC Barcelona, 65 miljoen), Cesc Fabregas (FC Barcelona, 55 mln) en David Silva (Manchester City, 46 mln). De eerste aanvaller, Torres, (Chelsea, 35 mln) volgt pas op de vijfde plek.

Italië heeft een waardevolle as: de drie duurste spelers zijn verdediger Chiellini (Juventus, 24 miljoen), middenvelder De Rossi (AS Roma, 32 mln) en spits Balotelli (Manchester City, 30 mln). Bij de rest van de topzeven is een aanvaller degene met het grootste prijskaartje. Mario Gomez bij Duitsland (Bayern München, 42 miljoen), Wayne Rooney bij Engeland (Manchester United, 65 mln), Frank Ribéry bij Frankrijk (Bayern, 42 mln, al kan hij ook als aanvallende middenvelder uit de voeten), Ronaldo bij Portugal (Real Madrid, 90 mln) en Van Persie bij Nederland (Arsenal, 45 mln).

Oranje verliest het op papier door goedkope verdediging

Laten we ten slotte nog even inzoomen op de poule waarin Nederland speelt. Daarin lopen in totaal 92 spelers rond, die samen 1,16 miljard waard zijn. De duurste speler die Oranje tegenkomt – het hoeft geen verrassing meer te zijn – is Ronaldo. De goedkoopste is de jonge Deense aanvaller Tobias Mikkelsen, die voor FC Nordsjælland speelt en 850.000 euro waard is.

Op papier is de eerste wedstrijd van Oranje, morgen om 18.00 uur, de makkelijkste. Denemarken is in totaal 87 miljoen waard en heeft van alle EK-deelnemers het minste geld in de aanval gestoken: slechts 11 miljoen. Middenvelder en Ajacied Christian Eriksen is met 13 miljoen de meest waardevolle speler van de Denen.

Op woensdag volgt Duitsland, dat bijna 200 miljoen meer mee heeft genomen dan wij en dat kapitaal vooral op het middenveld en voorin heeft staan: Gomez, Schweinsteiger, Müller, Özil en Götze zijn als topvijf samen 177 miljoen waard. Nederland blijft daar overigens niet veel bij achter: Van Persie, Sneijder, Robben, Van der Vaart en Huntelaar kosten bij elkaar 154 miljoen. Het verschil zit achterin. Schrik niet: de Duitse verdediging kost 121 miljoen, de Nederlandse 43 miljoen.

Op wie we moeten letten in de laatste groepswedstrijd, tegen Portugal, weten we inmiddels. En als de poulefase wordt overleefd, wordt het hopen dat we het ontzagwekkende kapitaal van Spanje niet tegenkomen.

En toch; cijfers zijn maar cijfers. Een speler van 90 miljoen kan een strafschop missen en een peperduur Spaans middenveld zou zomaar een gezamenlijke off-day kunnen hebben. Misschien kopt Jetro Willems in de finale wel de winnende binnen – dan blijkt dat je voor anderhalf miljoen toch heel veel kunt kopen.

De database met daarin de EK-spelers, hun land en hun club is afkomstig van Jerry Vermanen, datajournalist van nu.nl. Hij maakte deze infographic. De marktwaardes komen van transfermarkt.de en de posities van Reuters en de UEFA. Erik van Gameren maakte de infographic.

    • Peter Zantingh