Onkosten bewindslieden en topambtenaren volgend jaar online

Alle onkosten die ambtenaren maken komen op internet te staan.
Alle onkosten die ambtenaren maken komen op internet te staan. Foto Creative Commons / Public Domain Photos

Alle onkosten die bewindslieden en topambtenaren maken komen op internet te staan. Ook facturen, bonnen en declaratieformulieren worden openbaar gemaakt. Dat schrijft minister Spies is een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat onder andere om reis- en verblijfkosten in binnen- en buitenland, vakliteratuur, ict-voorzieningen aan huis en restaurantkosten. De publicatie start uiterlijk op 1 januari 2013, zo schrijft Spies:

“Elk departement zal zijn eigen gegevens openbaar maken op een nader te bepalen gedeelte van de internetsite www.rijksoverheid.nl. De eerste publicatie zal plaatsvinden op 1 januari 2013 of zoveel eerder als mogelijk.”

Via WOB-verzoeken van verschillende media kwamen de afgelopen jaren al een paar keer gegevens over declaraties naar buiten. In 2009 liet toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst al weten dat alle declaraties van openbaar bestuurders online moeten komen te staan.