OM onderzoekt fraude bij Ballast Nedam

Ballast Nedam is verdachte in een strafrechterlijk onderzoek naar steekpenningen in het buitenland.

Rotterdam. Het Openbaar Ministerie en de fiscale opsporingsdienst, Fiod, verdenken het beursgenoteerde bouwbedrijf Ballast Nedam van het betalen van steekpenningen aan buitenlandse agenten. Het bedrijf geldt als verdachte in strafrechtelijk onderzoek naar dergelijke betalingen in de periode 1996-2004. In een verklaring zegt Ballast Nedam de zaak in januari 2011 zelf onder de aandacht van justitie te hebben gebracht. Direct betrokkenen bevestigen dat het gaat om het betalen van steekpenningen.

Vorig jaar bracht Ballast Nedam naar buiten dat er een intern onderzoek liep naar de administratie van een ‘buitenlandse entiteit’ van de onderneming, na vragen van de Belastingdienst. Die buitenlandse vestiging zou inmiddels zijn opgeheven.

Ballast Nedam droeg vorig jaar de bevindingen van onderzoek over aan het OM voor verder onderzoek. De onderneming zei toen nog te overwegen om aangifte te doen. Inmiddels, zo bevestigt een woordvoerder, is de onderneming zelf aangemerkt als verdachte in het onderzoek. Ze wilde niet aangeven of ook individuele functionarissen verdacht zijn.

Sinds 2001 kunnen Nederlandse bedrijven of personen die zich in het buitenland schuldig maken aan omkoping, worden vervolgd. nrc