Nederland verliest terrein schone energie

Rotterdam. Op de wereldranglijst van schone energietechnologie is Nederland vorig jaar gezakt van de 18e naar de 21ste plek. Dat blijkt uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Voor het onderzoek liet het WNF de investeringen op een rij zetten in bijvoorbeeld windturbines, zonnepanelen, zonnecellen en elektronica in 25 belangrijke economieën. Een van de conclusies is dat Nederland wel beschikt over veel kennis op het gebied van schone technologie, maar dat die onvoldoende te gelde wordt gemaakt. In 2011 werd bijna 200 miljard euro verdiend aan bijvoorbeeld de bouw van windparken en realisatie van systemen voor energiebesparing (isolatiemateriaal) en zonne-energie. De schone industrie is volgens de onderzoekers nu bijna even groot als die van consumentenelektronica. De verwachting is dat de omzet de komende 10 jaar verdubbelt. (NRC)