Finale Roland Garros gaat tussen Nadal en Djokovic

David Ferrer feliciteert Rafael Nadal met zijn overwinning. Foto Reuters / Regis Duvignau

De mannenfinale van tennistoernooi Roland Garros gaat zondag tussen Rafael Nadal en Novak Djokovic. Nadal was vandaag in drie sets te sterk voor Ferrer. Djokovic had ook aan drie sets genoeg om Federer te verslaan.

Nadal met speels gemak langs Ferrer

Rafael Nadal bereikte zijn zevende finale met speels gemak. De Spaanse nummer twee van de wereld was met 6-2, 6-2, 6-1 veel te sterk voor zijn landgenoot David Ferrer. Ferrer is zesde op de wereldranglijst. Voor Nadal was het zijn 51e gewonnen wedstrijd op Roland Garros. Hij verloor slechts een keer.

De eerste vier games hield Ferrer gelijke tred met Nadal, die op jacht is naar het record van zeven titels op het Franse grandslam. Daarna zette de man van Mallorca echter een tempoversnelling in en liep hij vlot uit naar de setwinst 6-2.

Een vroege break in het tweede bedrijf betekende dat Ferrer direct weer achter de feiten aanliep. Na nog een break voor Nadal werd de wedstrijd bij een 4-1 stand in de tweede set onderbroken wegens regen. Nadat die weg was getrokken ging Nadal gewoon door op de ingeslagen weg, meldt persbureau Novum.

De nummer twee van de wereld bleef Ferrer naar alle hoeken sturen met harde slagen vanaf de baseline en kwam op strategische momenten naar het net. Hij won de tweede set en brak direct in de openingsgame van de derde. Vanaf 3-1 kende Nadal helemaal geen genade meer en twee breaks later was zijn finaleplaats een feit.

Djokovic viert zijn overwinning op Federer. Foto AFP / Pascal GuyotDjokovic viert zijn overwinning op Federer. Foto AFP / Pascal Guyot

Update 19.10 uur: Djokovic langs Federer

Voor Djokovic is het de eerste keer in zijn carrière dat hij de finale van Roland Garros bereikt. De Servische nummer een van de wereld was in de halve eindstrijd in drie sets te sterk voor Roger Federer: 6-4, 7-5, 6-3.Roland Garros is het enige grandslamtoernooi dat nog ontbreekt op de erelijst van Djokovic, die wel al vijf andere majors won.

De eerste echte plaagstoot was van Federer. De Zwitser brak in de vijfde game, maar leverde daarna meteen ook zijn service in. Omdat de Zwitser dat bij 4-5 nogmaals deed, werd de eerste set een prooi voor Djokovic. In het tweede bedrijf nam Federer aanvankelijk het heft in handen. Cruciaal voor het verloop van de wedstrijd was de zevende game. Federer liet kansen op een 5-2 voorsprong liggen en zag vervolgens zijn opponent langszij komen: 4-4.

Federer brak meteen weer, maar kon vervolgens de set niet uitserveren. Dat kwam hem duur te staan, toen hij 5-6 zijn service wederom inleverde en daarmee ook de tweede set aan Djokovic moest laten. Het geloof was met het setverlies verdwenen bij Federer. Djokovic liep van 2-2 uit naar 5-2 en sloeg een game later op zijn tweede matchpoint toe.

    • Lex Boon