Meneer, waar is het gekkenhuis?

Vanuit Hengelo vertrok deze week de Oranje-karavaan naar Polen. „In Midden-Europa, maar dat weet u wel.”

Marcel van Roosmalen

Nederland, Hengelo, 07-06-2012 Hengelo - De 'Oranjekaravaan' van reisorganisatie 'Eurocult' verzamelt op een parkeerplaats bij de Duitse grens. De karavaan bestaat uit zeven auto's en ŽŽn caravan. Voor de EK serie in NRC Next met Marcel van Roosmalen. © Jan-Dirk van der Burg Burg, Jan-Dirk van der

Middels diverse persberichten attendeerde Tom Joosten, directeur van het in Oost- Europareizen gespecialiseerde bureau Eurocult-Lito, ons op het vertrek van ‘De Oranje Karavaan’.

Gebeld voor de details.

Meneer Joosten was blij met aandacht. Er waren nog plaatsen vrij in zijn optocht, maar dit uiteraard terzijde.

Wat was nrc.next een leuke krant!

„Als ik ’m zie, denk ik altijd: goedemorgen! Ik lees ’m graag! Een kwaliteitskrant, toch? Qua doelgroepdenken zie ik een overlap, u ook? Uw lezers zijn hogeropgeleid, ik denk niet dat ik u hoef uit te leggen dat dit kampioenschap zich in Midden-Europa afspeelt en niet, zoals velen abusievelijk vermelden, in Oost-Europa. Het geografisch hart van Europa ligt in de Oekraïne, maar dat weet u.”

Daarna kwam hij ter zake.

Ik noteerde het verzamelpunt (de grensovergang op de A1 bij Hengelo) en de vertrektijd (dinsdag om 8.00 uur ’s morgens) en daarna vloekte ik hardop, want om 5.30 uur opstaan is voor niemand leuk.

Alle begrip aan de andere kant van de lijn.

Meneer Joosten: „Dat kan ik mij voorstellen, zeg! U heeft een volle agenda, u heeft andere dingen aan het hoofd. Het reisschema (Hengelo-Wroclaw-Lvov-Kiev-Charkov) is krap en ik moet, als reisleider zijnde, die hele stoet de grens over zien te krijgen. Daarvoor heb ik wat speling nodig want, zoals u en uw lezers maar al te goed weten, Oekraïne is in tegenstelling tot Polen geen lid van de Europese Unie.”

En dan was er nog wat.

„Ik ben oranje, dat kunt u de fotograaf vertellen.”

„Mooi.”

„Bent u ook oranje?”

„Nee.”

„Ik ook niet altijd.”

Maar in dit geval wel want Hart van Nederland van SBS en Editie NL van RTL hadden specifiek om ‘een gekkenhuis’ gevraagd.

Ik zei dat wij ook een gekkenhuis wilden.

Meneer Joosten: „Komt voor de bakker!”

Fotograaf Jan-Dirk arriveerde om 5.30 uur met de Fiat Panda. Hij had voor de gelegenheid een oranje pruik op. Onderweg draaide hij de CD Alle 11 goed, waarop de grootse voetbalhits stonden.

Zo kende ik hem nog niet. Ik hield me vast aan de gedachte dat ik zo vast kon acclimatiseren, want bij de grensovergang in Hengelo was me een gekkenhuis beloofd.

Na een lange rit bereikten we de parkeerplaats. Er stonden zeven auto’s en een oranje caravan. Rondom die caravan liepen vier jongens in oranje overalls op verzoek van Hart van Nederland een polonaise.

Meneer Joosten, zoals beloofd van top tot teen in het oranje, stond wat ongemakkelijk te wiebelen bij zijn met vlaggen versierde auto.

„Goedemorgen nrc.next!”

Ik viel maar meteen met de deur in huis.

„Waar is het gekkenhuis?”

Meneer Joosten wees naar de oranje caravan, waar inmiddels ook de cameraploeg van Editie NL bezig was.

„En verder moet het nog groeien. De verwachting is dat het onderweg aanzwelt.”

Hij voegde eraan toe: „Maar ik geef het goede voorbeeld.”

„Ja, u bent in het oranje.”

Wij naar die oranje caravan, waarop het hoofd van Guus Hiddink was geverfd. Met de bezitters had ik een kort gesprek. Het waren broers.

De oudste: „Waar is dat feestje…?”

De jongste: „Hier is dat feestje…!”

Het interview werd onderbroken door de verslaggever van Hart van Nederland. „Sorry”, zei hij tegen mij, „kun jij uit ons beeld? Ik moet een foto maken voor onze volgers op Twitter en jij bent niet oranje.”

Jan Dirk mocht wel blijven staan.

Graag zelfs, hij was „een verrijking”.

De verslaggever van Editie NL – ook oranje – was voor het plaatje inmiddels in de oranje caravan gaan zitten en smeekte om een lift.

Anders had hij geen item.

Het mocht.

Meneer Joosten repte van „een verbroederend Oranje-sfeertje”.

„Waar zijn al die oranje mensen dan?”, vroeg ik.

Nou, die haakten onderweg vast nog wel aan, maar we moesten hem er niet op vast pinnen en anders moesten we ze maar achtervolgen. Dan konden we het zelf zien.

En dan was er ook nog de professioneel beplakte jeep van de broers John (55) en Boudewijn van ’t Hooft (68), beiden tandarts. Ze spraken van „het grootste avontuur ever” en hadden de jeep voor de zekerheid volgeladen met blikvoer, want ze verwachtten nogal wat ontberingen.

John: „We gaan naar een ontwikkelingsgebied. Ik hou de zonnebril op want ik verwacht slechte gebitten.”

Zijn broer belde met de vrouw.

„Honey, ik bel om te melden dat ik midden in een interview zit.”

Daarna tegen mij: „Wanneer zendt u dit uit?”

Ik legde uit dat ik niets filmde.

Meneer Joosten zat in zijn auto en claxonneerde. Ze vertrokken richting Midden-Europa. Als we wilden konden we contact houden. „We stoppen op alle grote parkeerplaatsen.”

Toen ze weg waren aten we een broodje in de Raststätte bij de parkeerplaats. We vertelden de Duitsers over De Oranje Karavaan. Ze hadden er niets van gemerkt.

Speciaal voor de EK-krant van nrc.next doet Marcel van Roosmalen iedere dag op deze plek verslag van de meer eigenaardige gebeurtenissen rondom het EK.

    • Marcel van Roosmalen