Lydon is ook maar 'n mens

CD Pop

This Is Pil, PIL

Het is duidelijk dat John Lydons hart niet ligt bij The Sex Pistols of bij het Engelse landschap (waar hij een grappige tv-serie over maakte). Zijn grote liefde is de band die hij na The Sex Pistols oprichtte: Public Image Ltd, ofwel PIL. Met de nieuwe versie van PIL – met drummer Bruce Smith, ooit bekend van The Pop Group, en Lu Edmonds, ooit gitarist van The Damned – maakte hij nu This Is PIL, een cd die laat horen dat Lydon weer plezier heeft in musiceren. De manier waarop hij de onzintekst van ‘Lollipop Opera’ in de microfoon jengelt, hoe hij krijst in openingsstatement This Is PIL, en balkt in Deeper Water – dat is Lydon in topvorm. Zijn begeleiders spelen gelukkig niet de doorsneerock die eerdere PIL-incarnaties de das om deed. Smith en Edmonds passen bij Lydons non-conformistische aanpak: met losse reggae-achtige drumritmes, uiteenlopende gitaarstijlen, puntig solerend of kringelend repetitief. De nummers ‘Fool’ en ‘I Must Be Dreaming’ lijken op improvisaties. Mooi strak en daardoor spannend zijn ‘Deeper Water’ en ‘One Drop’. En het is ontroerend dat de 56-jarige ex-punk de noodzaak voelt om ons te laten weten: ‘I am human’ (in ‘Human’).

    • Hester Carvalho