Lakeman verliest tuchtzaken tegen accountants Deloitte

De Stichting Bedrijfs Informatie (Sobi) van Pieter Lakeman heeft twee tuchtzaken tegen drie (voormalige) accountants van Deloitte in hoger beroep verloren.

Lakeman had het drietal om verschillende redenen aangeklaagd, in de nasleep van de boekhoudfraude rond supermarktconcern Ahold, die begin 2003 aan het licht kwam.

Uit een vanochtend bekend geworden uitspraak blijkt dat het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) eind mei de eerdere uitspraak van de tuchtraad voor accountants in deze twee zaken heeft overgenomen. Ook daar had Lakeman verloren.

In de eerste zaak stelde Lakeman dat voormalig bestuursvoorzitter Roger Dassen verantwoordelijk was geweest voor de jaarrekening van Ahold in 2001, en niet zijn toenmalige collega John van den Dries, zoals Deloitte altijd heeft verklaard. Van den Dries was om die rol in 2008 door het CBb berispt. Lakeman geloofde kort na die uitspraak dat het College de verkeerde accountant had berispt. In de uitspraak van eind mei oordeelt de hoogste bestuursrechter dat die stelling van Lakeman ongegrond is.

In de tweede zaak beweerde Lakeman dat de inmiddels voormalige Deloitte-partner Van den Dries zich ten onrechte had ziek gemeld bij de behandeling van een ander tuchtzaak in 2006. Het CBb oordeelde, in navolging van de tuchtraad, dat Lakeman deze stelling niet voldoende heeft onderbouwd.

De stichting Sobi heeft eerder dit jaar een civiele procedure tegen Deloitte, rondom dezelfde Ahold-affaire, noodgedwongen moeten intrekken, omdat de verkeerde vennootschap was gedagvaard. Volgens Lakeman, en met hem beleggersvereniging VEB, heeft Deloitte bewust verzwegen dat verschillende claims tegen het kantoor bij de oude maatschap waren achtergebleven, nadat Deloitte zijn organisatie in 2004 had omgevormd in een besloten vennootschap. De VEB deed hierover onlangs aangifte bij justitie.