Kortkolom economie

Tweede financieel kopstuk weg bij KPN

Amsterdam. Nog geen half jaar nadat Carla Smits-Nusteling vertrok als financieel directeur van KPN, heeft een van haar oud-collega’s, Richard Veffer, het telecombedrijf ook verlaten. Veffer, als treasurer verantwoordelijk voor de liquiditeit en de herfinanciering, zou volgens het Financieele Dagblad al sinds april niet meer bij KPN werken. Veffer werkte maar anderhalf jaar voor KPN. Zowel Veffer als Smits-Nusteling hebben nog geen andere baan. Smits-Nusteling, die vertrok vanwege een verschil van inzicht over de te volgen strategie van het bedrijf, is nog niet opgevolgd binnen de raad van bestuur. Haar werk wordt tijdelijk overgenomen door Steven van Schilfgaarde en Eric Hageman. (NRC)

Japanse economie blijkt harder gegroeid

Rotterdam. De Japanse economie is tussen januari en maart harder gegroeid dan eerder was becijferd. De Japanse regering gaat nu uit van een groei van 1,2 procent op kwartaalbasis, waar dat eerder 1,0 procent was. De groei van ’s werelds derde economie werd gestimuleerd door consumentenbestedingen, geholpen door subsidies van de overheid op groene auto’s. Ook de overheidsinvesteringen lieten een groei zien, vooral vanwege de wederopbouw van het land na de aardbeving en tsunami een jaar geleden. De bijstelling betekent dat de economie op jaarbasis met 4,7 procent is gegroeid. (Novum)

Heineken koopt Belgische cidermaker

Rotterdam. Heineken heeft de Belgische ciderproducent Stassen overgenomen van het zittende management. Dat meldt de bierbrouwer, zonder financiële details bekend te maken. Reden voor Heineken om de Belgische cidermaker te kopen is de sterke innovatieafdeling van het bedrijf. Bovendien verwerft de Nederlandse brouwerij door de overname Europese productiecapaciteit van cider buiten Groot-Brittannië. (Novum)

Inhuur buitenlandse truckers beperkt

(Novum) - Het inhuren van buitenlandse vrachtwagenchauffeurs tegen een veel lagere prijs wordt aan banden gelegd en bemoeilijkt. Dat staat in de nieuwe cao voor beroepsgoederenvervoer, waarover vrijdagochtend een principeakkoord is bereikt, meldt CNV Vakmensen. Vastgelegd is onder welke omstandigheden en volgens welke normen een ingehuurde buitenlandse werknemer moet worden beloond. "Een stap vooruit voor de sector", zegt onderhandelaar Frans Westerman van Vakmensen. „Dit is een eerste dam tegen allerhande constructies die de sector tot een schimmenland maakten.” (Novum)