Kortkolom buitenland

Soedan en Zuid-Soedan breken besprekingen af

Addis Abeba. Soedan en Zuid-Soedan hebben gisteren hun onderhandelingen gestaakt over een gedemilitariseerde bufferzone langs hun gedeelde grens van 1.800 kilometer. Tien dagen van bespreking in de Ethiopische hoofdstad, onder begeleiding van de Afrikaanse Unie, hebben geen einde gemaakt aan onderlinge beschuldigingen over territoriale claims. Er dreigt al maanden oorlog tussen de twee landen. Sinds Zuid-Soedan in juli vorig jaar na jaren onderhandelingen en een referendum onafhankelijk werd, is er ruzie over onder meer de controle over oliereserves. (AFP, Reuters)

Saddam Husseins secretaris geëxecuteerd

Bagdad. De Iraakse autoriteiten hebben gisteren de persoonlijk secretaris van de afgezette Iraakse leider Saddam Hussein opgehangen. Abed Hamid Hmoud, die een van de weinige personen zou zijn geweest die Saddam werkelijk vertrouwde, werd in juni 2003 door de Amerikaanse invasietroepen opgepakt. Hij was ter dood veroordeeld wegens vervolging van de shi’itische oppositie en shi’itische religieuze partijen die onder Saddams bewind waren verboden. Saddam zelf en verscheidene van zijn naaste medewerkers zijn de afgelopen jaren al opgehangen. Onder anderen de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Tariq Aziz wacht nog op executie. (AP)

VS: commissie keurt Magnitski-wet goed

Washington. De Commissie voor Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Congres heeft gisteren ingestemd met een wet die sancties oplegt aan schenders van mensenrechten in Rusland. De Magnitski-wet, naar de in 2009 in een cel overleden Russische advocaat Sergej Magnitski, voorziet in de bevriezing van banktegoeden en het opleggen van reisverboden aan personen die betrokken zouden zijn geweest bij diens dood. Washington heeft eerder sancties opgelegd aan zestig Russische functionarissen in verband met de zaak. De nieuwe wet moet dat aantal uitbreiden. Moskou heeft gedreigd met vergeldingsmaatregelen als het Congres de Magnitski-wet aanneemt. Die moet nu nog een besluit nemen. (AP)

Duizenden agenten in Tokio voor arrestatie

Tokio. In de Japanse hoofdstad Tokio waren vanmorgen duizenden politieagenten gemobiliseerd om sektelid Katsuya Takahashi (54) te arresteren. Takahashi is de laatste voortvluchtige verdachte van de gifaanval op de metro van Tokio in maart, 1995 waarbij dertien doden vielen en zesduizend mensen gewond raakten. In de afgelopen zeventien jaar werden bijna tweehonderd leden van de sekte Shoko Asahara, die betrokken waren bij de aanslag, gearresteerd. Dertien van hen kregen de doodstraf opgelegd. De jacht op Takahashi werd door de Japanse autoriteiten opgevoerd nadat afgelopen zondag een andere verdachte was gearresteerd. Vlak daarna werd Takahashi door agenten herkend op beelden van een bewakingscamera. (AP)

Doden Dominicaanse Republiek door botsing

Santo Domingo. Bij een frontale botsing van een toeristenbus op een goederentrein zijn gisteren in de Dominicaanse Republiek ten minste drie Fransen om het leven gekomen. Zeker tien mensen raakten gewond en werden naar nabij gelegen ziekenhuizen gebracht in het oosten van de Dominicaanse Republiek. De toeristen reden samen met twee Dominicanen vanuit een vliegveld naar het toeristencomplex Punta Cana ten oosten van de hoofdstad Santo Domingo toen zij werden geschept door een trein van een lokaal suikerbedrijf vlakbij de stad San Rafael del Yuma. (AP, Reuters)