Kortkolom binnenland

Bijna 30 miljoen euro voor Alpe d’HuZes

Rotterdam. Deelnemers aan het wielerevenement Alpe d’HuZes, hebben bijna 28,5 miljoen euro ingezameld. Zo’n 8.000 mensen fietsten gisteren en eergisteren tussen de een en zes keer de Franse berg Alpe d’Huez op om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Vorig jaar bracht de actie ongeveer 21 miljoen euro op. Het bedrag wordt overgemaakt aan KWF Kankerbestrijding. Veel deelnemers hebben vrienden of familie die kanker hebben of eraan zijn overleden. Ook fietsen mensen mee die de aan ziekte zelf hebben geleden. (NRC)

Tuchtrechter zet tien advocaten uit vak

den haag. Tien advocaten hebben vorig jaar van de tuchtrechter te horen gekregen dat ze hun vak niet meer mogen uitoefenen. Dat zijn er vier meer dan in 2010. Dat staat in het Jaarverslag Tuchtrecht dat de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) vandaag heeft uitgebracht. Zo werd onder meer een advocaat in vreemdelingenzaken zijn vak ontzegd, nadat was gebleken dat hij cliënten geld op zijn privérekening liet storten zonder ook maar iets voor hen te doen. Het aantal schorsingen nam ook flink toe. Vorig jaar werden 51 raadslieden geschorst. In 2010 waren dat er 41. (Novum)

Derde verdachte moord op Haagse juwelier

Den Haag. De politie heeft een derde verdachte aangehouden van de fatale overval op een juwelier in Den Haag. De 27-jarige man werd vorige week donderdag aangehouden. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag gisteren gemeld. Voor de overval op de juwelier aan de Beeklaan in april zaten al twee 19-jarige Hagenaars vast, van wie een in Georgië was aangehouden. De 27-jarige man wordt verdacht van medeplichtigheid. Hij was mogelijk de chauffeur van de vluchtauto. De 47-jarige juwelier werd op 25 april neergeschoten toen de twee 19-jarige mannen zijn juwelierszaak overvielen. Kort daarna bezweek hij aan zijn verwondingen. (Novum)

Vermiste Nederlanders in Italië omgekomen

Conversano. Het Nederlandse gezin dat vermist was geraakt bij een gasexplosie in Conversano in Zuid-Italië is omgekomen. Het gaat om een vrouw, haar man van Italiaanse afkomst, en hun kind van anderhalf. De explosie deed zich gisteren voor in het historische centrum van de Italiaanse plaats. Hulpdiensten waren sinds de explosie gisterochtend naar de drie Nederlandse vermisten op zoek. Het jonge gezin was twee dagen eerder voor vakantie in de stad aangekomen, verklaarde de burgemeester van Conversano eerder. (Novum)